Põhja-Eesti Regionaalhaigla kiirabikeskuse juhataja dr Arkadi Popovi sõnul toimuvad õppuse stsenaariumi kohaselt Kuressaare linnas rahvarohked rahvusvahelised ooperipäevad, mille meditsiiniliseks turvamiseks suunatakse Saaremaale lisaressursina Eesti Päästemeeskonna Meditsiinirühm ning täiendavad kiirabibrigaadid mandrilt. Tegu on rahvusvahelise õppusega, kuhu on kaasatud Soome Punase Risti töötajad.

"Tegemist on esimese taolise suuremahulise õppusega Saaremaal, samas oleme varasemalt sarnaseid õppusi korraldanud mujal Eestis. Nii toimus Regionaalhaigla eestvedamisel 2016. aastal katastroofiõppus naabersaarel Hiiumaal, mil samuti harjutati Eesti Päästemeeskonna Meditsiinirühma aktiveerimist, et püstitada saarele välihaigla ning pakkuda kannatanutele ja patsientidele igakülgset kiiret meditsiiniabi olukorras, kus kohalik haigla ei olnud enam võimeline seda tagama," märkis dr Popov.

"Eesti saarte puhul võtab võimaliku suurõnnetuse korral mandrilt lisajõudude saatmine teadagi aega, näiteks reanimobiilibrigaad jõuab helikopteriga Kuressaarde kõige varem 50 minutiga. Sellest johtuvalt on äärmiselt oluline harjutada kohalike abiandjate – päästekomandode, kiirabi, Kuressaare haigla meedikute ning mandrilt tulnud lisajõudude koostööd ja ladusat toimimist, et kõigil saarlastel oleks turvatunne, et nad ei jää abita ka kriisisituatsioonis kui näiteks kohalik haiglahoone on rivist väljas, samas kannatanuid on palju," lisas ta.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla ülemarst dr Andrus Remmelgas rõhutab, et Regionaalhaigla suhtub väga tõsiselt meditsiinilise turvalisuse tagamisse oma piirkonnas

Saaremaa õppuse esimeses etapis, 14. septembril aktiveerub Eesti Päästemeeskonna meditsiinirühm, kes koguneb koos meditsiinilise varustusega Virtsu sadamas ja sõidab praamiga Kuivastu sadamasse. Edasi suundutakse Kuressaarde ning Kuressaare Piiskopilinnuse lähedusse püstitatakse välihaigla telklinnak, kus alustatakse võimalike kannatanute vastuvõtmist. Õppuse stsenaariumi järgi toimub Kuressaare Haiglas õhtul tulekahju, mistõttu alustatakse haiglaravil viibivate patsientide osalist evakuatsiooni välihaiglasse.

15. septembril saabuvad saarele kuus täiendavat kiirabibrigaadi mandrilt. Katastroofiõppus jätkub Regionaalhaigla kiirabikeskuse traumapäeva ning meditsiinimeeskonna õppusega. Kell 11 kuni 13 harjutatakse erinevaid kiirabisimulatsioone nagu traumakäsitlus ja elustamine Kuressaare Päästekomandos, Piiskopilinnuses, Kuursaalis, Roomassaare sadamas ning tänavatel, samal ajal toimuvad harjutused ka välihaiglas.

Kell 13.30 kuni 16 on suurõnnetuse õppus Kuressaare merepromenaadil, mil harjutatakse toimetulekut masskannatanute situatsiooniga. Legendi järgi toimub ooperipäevade ajal paljude kannatanutega liiklusõnnetus, mil juhitavuse kaotanud auto sõidab rahvamassi sekka. Õnnetuskohale saabuvad nii politsei, päästjad kui ka kiirabi ning kannatanuid toimetatakse nii Kuressaare Haigla erakorralise meditsiini osakonda kui ka välihaiglasse, kus harjutatakse masskannatanute vastu võtmist ja abi osutamist.

Traumapäev ja õppus lõppeb orienteerivalt kell 18.

Õppuse ajal 15. septembril ajavahemikus 13.30 kuni 16 võib Kuressaare Haigla erakorralise meditsiini osakond olla ajutiselt ülekoormatud, mistõttu palutakse patsientide mõistvat suhtumist.

Kõigil huvilistel on võimalik 16. septembril kell 9 kuni 11 külastada Kuressaare Piiskopilinnuse juurde püstitatud välihaiglat.

Õppuse ja traumapäeva peakorraldaja on Põhja-Eesti Regionaalhaigla.