"Panga pank on eravaldus ja nii tuleb selle eraomanikul ka ise oma maad hooldada. Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) selles suhtes abi anda ei saa. Kaali kraatri puhul on nii, et see maa, mis on peakraatri ümber ja on riigimaa, sellega hakkab tegelema RMK. Ülejäänud maastikukaitseala, kus otsest turismi ei ole, on Keskkonnaameti haldusala," selgitas Riikliku Looduskaitsekeskuse Hiiumaa talituse külastuskorralduse spetsialist Üllar Soonik meie Maale.

Saaremaa kahe populaarse turismiobjekti, Panga panga ja Kaali kraatri, heakorra küsimuse tõstatas mittetulundusühingu (MTÜ) Kaali külastuskeskus ja Panga Areng juht Alver Sagur käesoleva aasta märtsis. Nimelt oli selleks ajaks arendajale selge, et nende objektide hooldamiseks ta tavapärast toetusraha Keskkonnainvesteeringute keskusest (KIK) ei saa.

Keskkonnaminister selgitas, et mõlema kaitstava loodusobjekti valitsejaks on Keskkonnamet ning RMK põhimääruse kohaselt on selle organisatsiooni ülesandeks praktiliste looduskaitsetööde korraldamine riigimaal ning kaitstavate loodusobjektide külastuskorraldus. "Seega on täna nii jäätmekäitluse korraldamine kui ka vajalikud maastikuhooldustööd Panga panga ja Kaali maastikukaitsealal asuval riigimaal eelkõige RMK ülesanne," seisab ministrer Tamkivi vastuses.