“Hommikul helistas meile Kuressaares Koidu tänaval elav Maret Kaseväli, kes ütles, et nad teevad hoovimajas parajasti remonti ja et hoovimajas on neil suurem hulk suurtükikuule,” rääkis Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa Saarte Häälele.

"Läksime kohale asja uurima ja esmapilgul tundub küll, et tegemist on malmist suurtükikuulidega, mis võivad pärineda 19. või isegi 18. sajandist," jätkas Endel Püüa. "Tundub, et osa neist on isegi granaadilaadsed kuulid, millele saab püssirohu sisse panna ja mis pärast suurtükist väljalaskmist plahvatavad ja purunevad."

Kokku oli kuule 87. Naise sõnul olevat kuulid toodud 1980. aastate teisel poolel tema vanaisale Peeter Poopuule saunakerisel kasutamiseks. "Nii siis oligi seda suurt kogust suurtükikuule üsna pika aja vältel sauna leiliruumis kasutatud. Esmapilgul suisa arusaamatu lugu," lausus Püüa,

"Kuid vaevalt neil kuulidel püssirohi sees oli. Kuna vanal ajal hoiti kuule üsna sageli ebastandardsetes tingimustes, siis tuli ju ohutus tagada," lisas Püüa.

Seepärast oletab Endel Püüa, et neile n-ö laetavatele kuulidele valati püssirohi sisse vahetult enne väljalaskmist, pandi süütenöör taha ja tehti seejärel suurtükist pauk.