Rammus palgalisa autorendi näol

Enne täna lahvatanud Stalnuhhini juhtumit tekitas vast enim kõmu reformierakondlasest ekssaadiku Andrei Korobeiniku jokk-skeem. Nimelt avastas Delfi 2012. aasta oktoobris, et Korobeinik rendib endale kuuluvalt firmalt Rate Solutions kuluhüvitiste eest autot.

Sealjuures oli saadiku esitatud arvete alusel tema autorent iga kuu ligi 500 euro ulatuses kuluhüvitistest kinni makstud, mistõttu sai saadik endale iga kuu justkui 500 eurot palka lisaks.

Lisaks sellele selgus hiljem, et Korobeinikul puudus endal juhiluba. Korobeinik, kes jäi alguses äärmiselt kidakeelseks ja keeldus meediale sisulisi vastuseid andmast, loobus umbes nädal pärast avalikkuse survet enda firmalt auto rentimisest.

Kes rendib autot isa firmalt, kes endisest töökohast

Ärileht tegi ka 2008. aastal ülevaate riigikogulaste kuluhüvitistest ja tõi välja, et Reformierakonna noorpoliitik Kalle Palling ja tema toonane riigikogu pinginaaber Lauri Luik liisisid autosid Pallingu isa elektriseadmete hulgimüügifirmalt Piperon. Luik sõitis kasutatud Chrysleriga, Palling istus uue Chrysler 300C roolis, mille hind ulatus üle poole miljoni krooni. Mõlema autoliising oli kuus 6000 krooni.

Isamaa ja Res Publica fraktsiooni liige Kaia Iva üüris aga oma Honda Civicut Mäo Klaasilt, kus ta enne riigikokku saamist oli müügiosakonna juhataja. Kuumakse oli 5310 krooni.

Jaanus Rahumägi: mulle meeldib minu Hummer

2006. aastal tekitas aga rohkelt kõmu toonase oravaparteilase Jaanus Rahumäe Hummer, mis neelas kümneid tuhandeid kroone maksumaksja raha. Nimelt oli Rahumägi riigikogu suurim kütusetarbija ning tema must iludus neelas näiteks 2006. aasta märtsis ja aprillis kütust kokku rohkem kui 17 000 krooni eest.

Rahumägi oli aasta tagasi (2005. aastal) oma Nissan Patroli vahetanud 1,2 miljonit krooni maksva Hummer H2 vastu. “Kui arvate, et uus auto võtab rohkem bensiini kui vana Nissan Patrol, siis on see sügav eksitus,” ütles Rahumägi siis. Ometi olid tema kütusearved suuremad kui kunagi varem. Hummer neelas kuus kütust ligi 10 000 krooni eest.

Üüratu arve kantseleile

Res Publica saadik politoloog Eiki Berg jahmatas 2003. aasta septembri algul riigikogu kantseleid, sest esitas hüvitamiseks oma uue auto Seat Toledo sissemakse, mis küündis üle 22 000 krooni.

Berg nimetas liisingut ülisoodsaks. "“Inimesed vaatavad vaid sissemakse suurust. Tegelikult oli sissemakse üle 60 000 krooni ja sellest kolmandiku küsisin ma riigikogust,"” täpsustas ta. “"Tegelikult on auto ikkagi üliodav, sest kuu osamakse on veidi üle 3000 krooni."

Auto vajalikkust põhjendas ta vajadusega esindada võimalikult hästi valijaid. "“Ma ei kujuta ette, et sõltuksin üksnes rongi- või bussiliiklusest,"” ütles Berg.

Riigikogu liikme staatuse seaduse ja riigikogu kodu- ja töökorra seaduse alusel hüvitatakse riigikogu juhatuse otsusel praegu riigikogu liikmele kuludokumentide alusel tema tööga seotud kulutused kuni 30 protsendi ulatuses liikme ametipalgast. Riigikogu lihtliikme ametipalk on ligi 3500 eurot.