Riigikogu raamatupidamises kõrguvad riiulitel parlamendiliikmete arvete kaustad — igal erakonnal ise värvi kaaned. Kui veel aasta algul sisaldasid need põhiliselt bensiini- ja restoranikviitungeid, siis nüüd on suures osas kaustadest hoopis autoliisinguarved, kirjutab SL Õhtuleht.

Äsja lisandus esindustasu arvel autoliisijate pikka ritta Eiki Berg (Res Publica), kellele maksti septembris esinduskuluna 20 390 krooni, millest enamik oli autoliising ja selle esimene sissemakse. Samuti liisivad suvest autot Res Publica liikmed Ülo Vooglaid, Elle Kull, Reet Roos, Tarmo Leinatamm ja Andres Kork, rahvaliitlane Rein Randver, mõõdukas Ivari Padar, keskerakondlased Heimar Lenk ja Värner Lootsmann.

Nii kevadel esindustasu saamiseks kuukaardi ja bussipileteid esitanud Ela Tomson kui ka sadu tuhandeid valimiskampaaniale kulutanud firmaomanik Reet Roos (mõlemad Res Publica) kasutavad nüüd esindustasu samuti autoliisingu maksmiseks.

“Lõputult palju on sõitmist ja on loogiline, et sõiduga seoses tulevad kulud saavad kompenseeritud. Vastasel juhul ma ei tule ju palgaga välja,” kurdab Roos, kes sõidab stiilse Chrysler PT Cruiseriga.

“Teen autoga lõputult palju rahvasaadikusõite ja arvan, et on igati aus see osaliselt kompenseerida. Vastasel juhul hakkan taksoga sõitma. See on ju loogiline, eks ole?” ütleb Roos.

“Rääkida, et auto liisimine on esinduskulu, et käia valijatega kohtumas, on rumal jutt!” põrutab politoloog Rein Toomla. “Valijatega kohtumine on saadiku tööülesanne ning selle eest makstakse talle palka. Valijatega kohtumiseks on ette nähtud reedene päev ja iga neljas nädal. Minu arusaamade järgi ei käi autoliising esindustasu alla,” kinnitab ta.

Toomla sõnul on esinduskulu väljaspool tööaega tehtud väljaminek — näiteks külalise võõrustamine, rõivaste, lillekimbu ja kingituse ost.