Saadikuühenduse esimeheks valiti Andres Herkel ning aseesimeheks Jürgen Ligi, teatas riigikogu pressitalitus. Liikmed on Mart Nutt, Kristiina Ojuland, Silver Meikar, Marko Mihkelson, Aleksei Lotman, Indrek Saar, Peeter Tulviste, Margus Tsahkna, Mart Laar, Urmas Reinsalu, Toomas Trapido, Mark Soosaar ja Ken-Marti Vaher.

Saadikuühenduse eestvedaja Andres Herkel meenutas, et VII, VIII ja IX riigikogus tegutses Tšetšeenia toetusrühm ning X riigikogus inimõiguste kaitseks tšetšeenias saadikuühendus

Viimastel aastatel on Euroopa inimõiguste kohus teinud järjepanu otsuseid Tšetšeenia tsiviilelanike kasuks, keda teise Tšetšeenia sõja ajal rööviti, piinati või kelle lähedasi tapeti.

Olulisi inimõigusprobleeme on ka naabervabariikides — Ingušeetias, Dagestanis ja mujal. Põhja-Osseetias on probleemiks tõusnud Beslani tragöödia tagamaade uurimist nõudvate kodanikuühenduste allasurumine.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee on inimõiguste olukorda Tšetšeenias korduvalt käsitlenud. Praegu on ettevalmistamisel järjekordne raport, mis keskendub õigusliku kaitse küsimustele ning laiendab teemavaldkonna kogu Põhja-Kaukaasiale.

Herkeli sõnul pole Tšetšeenia küsimusel praegu head poliitilist lahendust, sest Venemaa kontrollib olukorda jõupositsioonilt ning iseseisvuslaste poliitiline tiib on oma kunagise positsiooni kaotanud. Lääne mõju asemel kerkib esile radikaalne islam. Ometi saab tulevaste lahenduste eelduseks olla vaid see, et aset leidnud ulatuslikud inimõiguste rikkumised dokumenteeritakse ja rahvusvaheline üldsus annab toimunule karmi hinnangu.