Veebruari lõpus 1200 inimese seas läbi viidud uuringus vastas küsimusele “Kas Arnold Rüütel peaks jätkama veel viis aastat presidendina?” jaatavalt 49 protsenti ning eitavalt samuti 49 protsenti, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Rüütli jätkamise toetajate ning vastaste võrdne hulk näitab, et vaatamata sellele, et Rüütlit peetakse rahva seas kõige sobivamaks kandidaadiks, on ka võimalikul värskel kandidaadil potentsiaalselt tugev seljatagune,” sõnas uuringu läbi viinud Turu-uuringute AS-i uuringujuht Tõnis Ormisson.

Rahvaliidu pressiesindaja Agu Uudelepp tõlgendas uuringut nii, et Rüütlil on praeguse seisuga sama palju toetajaid kui kõigil teistel võimalikel kandidaatidel kokku.

“Sellest küsitlusest ei saa kuidagi järeldada, et mõni teine kandideerija saab kõigi uue presidendi ihalejate toetuse,” lausus Uudelepp. “Võib juhtuda, et näiteks Res Publica valijaile sümpatiseeriv inimene on sotside valijaile täiesti vastuvõetamatu. Ja siis otsustatakse toetada pigem ametisolevat riigipead, mitte riskida uuega.”

“Rüütli positsiooni tugevust näitab seegi, et teda toetatakse hoolimata Kadrioru sündmuste vildakast kajastamisest meedias ja poliitiliste vastaste ilkumisest aastapäevakõne pärast,” lisas Rahvaliidu pressiesindaja.

Kindlalt soovib Rüütli jätkamist 27 protsenti vastanutest.

Rüütli jätkamise toetajaid on märksa enam madalama haridusega kodanike hulgas, samuti vene keelt kõnelevate kodanike ning madalama sissetulekuga kodanike seas.

Uut inimest eelistaks riigipeana näha pigem kõrgharidusega, eesti keelt kõnelevad ning kõige kõrgemasse sissetulekugruppi kuuluvad kodanikud.

Märtsi lõpus 78-aastaseks saav Arnold Rüütel pole veel teatanud, kas ta soovib teiseks viieaastaseks ametiajaks kandideerida.