“Enne pannakse paika eesmärgid, miks kohtumisele minnakse ning kellega kohtutakse,” ei soovinud Mänd oma rolli kohtumise ettevalmistamisel Eesti Päevalehele kommenteerida.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Andres Tarand märkis, et eriesindaja määramine on tavatu. “Põhjust, miks see nii on, pole teada, kuid minu arvamus on, et see peaks olema rohkem suursaadiku asi,” ütles Tarand. “Mänd on tuntud organiseerija, kuid minul puuduvad andmed tema välispoliitiliste kogemuse kohta.”

Ettepaneku määrata riigipeade kohtumist ette valmistama eriesindaja tegi Venemaa suursaadik Konstantin Provalov president Rüütlile jaanuari alguses.

Presidendi nõunik Andra Veidemann peab loogiliseks, et eriesindajaks saab keegi nõunikest. “Selleks oleme me Kadriorgu palgatud, ” ütles ta. “Kuid lõpliku otsuse teeb president.”

Eesti Päevalehe andmeil saab tippkohtumise teiseks Eesti-poolseks eriesindajaks Rüütli välisnõunik Angela Saks-Tammekand.

Rahvaliidu esimees ning riigikogu väliskomisjoni liige Villu Reiljan peab eriesindajate määramist õigustatuks. “Sellel, et kohtumise ettevalmistamine pandi presidendi kantselei õlgadele, on oma põhjused: välisministeerium pole pidanud oluliseks idasuunalist tööd arendada,” ütles Reiljan. “Tehes eriesindajate määramisest probleemi, õõnestavad nad väga vajalikku sammu Eesti jaoks ning segavad õige asja eest seismist.”

Suurettevõtjate assotsiatsiooni aseesimees Aadu Luukas peab tippkohtumist ülioluliseks. “See on tähtis väliskliima suhtes ja majanduslikult, sest Eesti ja Venemaa vahel on juba mitmeid aastaid lohisevaid probleeme nii topeltmaksustamise kui ka investeeringute kaitse näol,” ütles ta.

Luukas ei soovinud kommenteerida Eesti-poolse eriesindaja valikut. “Kui Mänd on sellele kohale määratud, siis arvatavasti saab ta oma ülesandega hakkama,” lausus Luukas.