Rüütelmaa ütles, et alati võib diskuteerida, milline on õige aeg tänavavalgustuse kustutamiseks. "Praegu lähtutakse looduslikust valgusest, kui looduslik valgus tagab nähtavuse, siis puudub mõte kunstlikku valgust kasutada." See, et lampide kustutamiseks piisav valguskogus on valgusandurite meelest olemas juba enne päikesetõusu, ei oma tema sõnul tähtsust.

Kui eilne "Pealtnägija" rõhus sellele, et tänavavalgustuse kustumise hetkel ei olnud ohutuks liiklemiseks piisavalt päevavalgust, siis Rüütelmaa nägi, et oli.

"Olin "Pealtnägijaga" seal koha peal ja silmaga oli visuaalselt näha, et looduslik valgus tagas nähtavuse," kinnitas Rüütelmaa.*

Rüütelmaa sõnul jääb lampide välja lülitamisel alati hetk, mil silm kohaneb üleminekuga tehisvalguselt looduslikule, sest nende koostis ja kiirgusgamma on erinev. "Eks väljalülitamise momendil, kui tänavavalgustus kaob, nägemisadaptsioon, mil silm harjub teise valgusbalansiga, juhtub igal juhul."

Siiski lubas Rüütelmaa, et linn vaatab üle, kas lambid peaks põlema kauem. "Eks me kindlasti vaatame selle üle, et mis kell ta peaks välja minema. Ma ei välista, et mõnda aega või kohta võiks muuta, aga üldiselt aastakümneid pole seda probleemi olnud," ütles ta ja lisas, et kindlasti oodatakse enne muutmist ära uurimise tulemused, millest peab selguma Vabaduse puiestee traagilise õnnetuse põhjus. "Vastavalt sellele tuleb kohe reageerida," leidis ta.

Rüütelmaa rääkis, et ta ise sõidab iga päev autoga ja ei tunne, et tulede välja lülitamise hetkel jääks linn pimedusse, nii et jalakäijaid näha pole.

*"Pealtnägija" kinnitas hiljem Faccebooki vahendusel, et eksperimendi ajal, kell 8.22, kui tänavavalgustus kustus, ei olnud Rüütelmaa nendega õnnetuskohal, sest pidi kell 8.30 linnas koosolekul olema.

Head lugejad, kas teil on sama head silmad kui Talvo Rüütelmaal? Kuidas tundub, kas tänavavalgustuse kustudes ikka on linnas piisavalt valge, või peaks sensorid häälestama veel pisut suuremale valgushulgale? Andke oma arvamusest teada rahvahaal@delfi.ee või kommentaariumis.