Eesti Raadio juhatuse liige Sulev Valner tunnistab Eesti Päevalehe arvamusküljel, et tema oleks pidanud Arnold Rüütli Moskvasse-sõitu head tahet näitavaks targaks otsuseks.

Nimelt on venelastele 9. mai nii tähtis, et pidustustele tulemata jätmine on solvang või lausa poolehoiuavaldus fašistidele. Seetõttu võib presidendi otsus 9. mai kohta tunduda ebamõistlik, aga olla siiski õige, nendib Valner.

Eesti rahvas on ilmselt ammu väsinud alalhoidlikkusest ja enese mahasurumisest, mida on tulnud nii palju teha. Valner toob näiteks Euroopa Liiduga ühinemise, Petserimaa kaotuse, Eesti poiste Iraagi-missiooni ja holokausti päeva kalendrisse märkimise.

Kõige krooniks on mullune Lihula ausamba lugu. „Ehkki valitsus tegi ju ausammast maha võttes välispoliitiliselt ilmselt õigesti ja mõistlikult, oli see paljude jaoks liig mis liig,” sõnas Valner.

Vaadates nüüd Rüütli otsust sel sisepoliitilisel taustal, tuleb tunnistada, et võib-olla oli tal Putini kutset tagasi lükates tõesti õigus, nendib Valner. „Mingi osa Eesti inimeste tunded oleks presidendi Moskvasse mineku otsus võinud viia üle keemispiiri sarnaselt Lihula sündmustega.”

”Nemad ei oleks presidendist kuidagi aru saanud ja küllap oleks me kõik saanud lugeda ja kuulda süüdistusi, et kogu Eesti riigi juhtkond on oma rahva reetnud — Parts Lihulaga ja Rüütel nüüd,” lisab Valner.

Mõistlikud inimesed saavad aga Valneri sõnul nagunii aru, et toimub Moskvas mis toimub, paar nädalat pärast 9. maid ei huvita see enam suurt kedagi.