“Parvlaev Estonia hukkumine on väga delikaatne ja vastutustundlikku käsitlemist vajav teema nii Eesti kui ka Rootsi ning veel mitme riigi ja rahva jaoks,” ütles Arnold Rüütel Eesti Päevalehele. “Eestis puudutas see tragöödia iga inimest, kinnikasvamata haavad on näha meie ühiskonnas ka täna, kümme aastat hiljem. Seepärast on ametivõimude ettevaatlikkus selle teema käsitlemisel arusaadav.”

“Rootsis on uurimist väidetava sõjaväeelektroonika vedamise teemal juba alustatud. Eesti ametivõimud saavad ülemerekolleegidega aktiivselt koostööd teha ja anda oma panuse selleks, et uurimistöö oleks igati põhjalik,” märkis president.

“Rõhutaksin veel kord vastutustunnet ja korrektsust teema käsitlemisel. Vale on tekitada selle traagilise sündmuse ümber segadust ning rakendada seda poliitikavankri ette. Täna ei ole meil põhjust siduda otseselt väidetavat sõjaväeelektroonika vedamist ja reisiparvlaeva hukkumist,” jätkas ta.

Rüütel lisas veel, et ajalugu ei saa kunagi lõplikult valmis ja nii ei saa välistada sedagi, et aastate jooksul lisandub tragöödia kohta erinevat informatsiooni, mis annab toimunule tahkusid juurde. “Kui ilmneb uusi fakte, peame neid kindlasti kontrollima. Aga samas ei pruugi selline täiendav teave sattuda vastuollu uurimiskomisjoni avaldatud raportiga.”