President märkis kohtumisel, et kindlasti tuleb senisest rohkem tegeleda sotsiaalprobleemidega, täpsustas presidendi pressinõunik Eero Raun.

Raun ütles BNS-ile, et president võtab enne otsuse langetamist arvesse erinevate poolte argumente ning teisipäeval kogunevate ekspertide arvamust. “President langetab otsuse kolmapäeval,” ütles ta.

Kohtumisel presidendiga osalesid veel Eesti Üürnike Liidu esimees Helle Kalda ja tarbijakaitsja Aino Runge. Kalda ja Runge kuuluvad samuti Keskerakonda.

Tuusi kinnitusel märkis president kohtumisel, et üüri piirmäära kaotamine sõltub jõudude vahekorrast riigikogus.

Üüri piirmäära kaotamisele vastuolev Keskerakond on korraldanud Kadriorus presidendilossi juures juunis kolm piketti.

Erakonna hinnangul on elamuseaduse muutmise seadus põhiseadusega vastuolus ja selle jõustumisega kaasnevad ettenägematud ning tugevad sotsiaalsed tagajärjed.

Erakond leiab, et üüri piirmäära vabakslaskmise tulemusel saavad riigi tegevusest kahju sundüürnikud, kellest suur osa ei suuda korterit turuhinnaga enam üürida ja on sunnitud seega korterist loobuma.

Riigikogu võttis 15. juunil vastu rohkelt vaidlusi tekitanud elamuseaduse muudatused, mis muu hulgas sätestavad üüri piirmäärade vabakslaskmise.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Meelis Atoneni sõnul diskrimineerib praegune olukord tagastatud eluruumide omanikke ning üüri piirmäärad moonutavad eluasemeturgu.

Palvega jätta seadus välja kuulutamata pöördus presidendi poole ka Eesti Üürnike Liit.

Üürnike liit on ennustanud üürihinna tõusu sajale ja enamale kroonile ruutmeetrist ning nimetanud sellist olukorda sotsiaalseks katastroofiks.

Seaduse jõustumisel võib suureneda vajadus toimetulekutoetuste maksmiseks riigieelarvest. Ministeeriumi hinnangul võib lisaraha vajadus ulatuda kõige rohkem 30-35 miljoni kroonini aastas.