“Usun, et poliitilistel jõududel jätkub tarkust leida kõige sobivam lahendus kui tahes komplitseeritud olukorrast väljumiseks,” ütles Rüütel BNS-ile antud intervjuus. “Seejuures on kõige tähtsam juhinduda eesti rahva ja riigi tervikhuvidest,” lisas ta.

Rüütli sõnul eeldab parlamentaarne demokraatia, et tekkinud valitsuskriisile otsivad poliitikud lahendust eelkõige parlamendi tasemel.

“Kui aga sealgi lahendusi ei leita, siis sätestab põhiseadus ennetähtaegsete riigikogu valimiste võimaluse. Selleks, et vältida liiga järske ja ebastabiilsust suurendavaid otsustusi, pooldan ma asteastmelist lähenemist,” sõnas Rüütel.

Presidendi sõnul ei tähenda valimistel saadud poliitiline riigivalitsemise mandaat automaatset mandaati kogu valimistevaheliseks perioodiks.

“Mandaat on ühtlasi rahva usalduskrediit ja kui krediit kulub lõpuni varem, kui selle uuendamisaeg kätte jõuab, siis tuleb poliitilistel jõududel sellest ka vastavad järeldused teha,” sõnas Rüütel. “Parlamentaarne demokraatia eeldab seda, et ka kriisi lahendust otsitakse eelkõige parlamendi tasemel.”

Valitsuskriisi Eestis põhjustas Reformierakonna otsus moodustada Tallinnas koalitsioon Keskerakonnaga ja hüljata Isamaaliidu ja Mõõdukate võimuliit pealinnas. Peaminister Mart Laar teatas seepeale tagasiastumisest, mis tähendab ka kogu valitsuse tagasiastumist uuel aastal.