“Loodetavasti võib esimesi ühiskondliku leppe vilju näha juba aasta pärast, võib-olla isegi poole aasta pärast,” ütles Rüütel BNS-ile.

Presidendi hinnangul võivad esmaspäeval leppe allkirjastamata jätnud erakonnad seda tulevikus siiski teha.

“Kuulates, kuidas erakonnad arutasid ühiskondlikku lepet, võib öelda, et arutelud ei olnud sugugi üksmeelselt leppest väljajäämise poolt. Loodan, et erakonnad arutavad seda teemat edasi ja jõuavad loogilise lahenduseni,” lausus Rüütel.

Rüütlit üllatas osa organisatsioonide kõrvalejäämine leppe allkirjastamiselt.

“Arstide liidu kõrvalejäämine oli küll üllatav,” nentis Rüütel ja lisas, et lepe jääb avatuks ning need, kes sellele esmaspäeval alla ei kirjutanud, saavad seda veel teha.

38 organisatsiooni esindajad kirjutasid esmaspäeval rahvusooper Estonia valges saalis alla ühiskondlikule kokkuleppele, mis seab eesmärgiks kodanikeühiskonna arengu, elatustaseme ja iibe tõusu ning Eesti kultuuri ja hariduse arengu.

Ühiskondlikule kokkuleppele jätsid alla kirjutamata kümme organisatsiooni, kes olid alla kirjutanud ühiskondliku kokkuleppe memorandumile.

Eesti erakondadest jätsid ühiskondlikule kokkuleppele alla kirjutamata Res Publica, Keskerakond, Reformierakond ja Eestimaa Ühendatud Rahvapartei.

Leppele ei kirjutanud alla veel Eesti Arstide Liit, Eesti Haridusfoorum, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit, Eesti Patsientide Esindusühing ja Eesti Pensionäride Liit.