Rüütel tegi oma otsuse teatavaks pühapäeva pärastlõunal Kadrioru lossis.

“Langetasin täna oma otsuse mitte vastu võtta kutset osaleda käesoleva aasta 9. mail Suures Isamaasõjas saavutatud võidu 60. aastapäeva pidustustel Moskvas. Teatasin sellest oma kirjas Venemaa presidendile Vladimir Putinile,” teatas Rüütel.

“Usun, et seda seisukohta mõistavad Eestimaa inimesed, aga ka meie partnerid ja liitlased nii idas kui läänes.”

Rüütel lisas, et arvestades maikuus Moskvas tähistatava sündmuse rahvusvahelist tähtsust ja riikidevahelise koostöö arengu vajadusi, peab ta vajalikuks, et Eesti riik oleks üritusel esindatud peaministri või valitsuse liikme tasandil.

Sarnaselt Eesti presidendile teatas ka Leedu president Valdas Adamkus esmaspäeval, et ei osale Moskvas 9. mail toimuvatel pidustustel, millega tähistatakse 60. aasta möödumist Teise maailmasõja lõpust.

Postimehe teatel olevat Rüütel pühapäeval soovitanud Partsil Moskvasse minna, ent viimane lükkas ettepaneku tagasi.

Veel ei ole selge, kas Moskvasse võiks sõita välisminister Rein Lang, kui Vene võimud temale kutse esitavad.

Kahekordse välisministri Toomas Hendrik Ilvese sõnul ei ole 9. mai põhiküsimus, kas Eesti läheb, vaid — kes läheb. “Eesti läheb sinna niikuinii,” lausus Ilves.

Pärast Rüütli otsust ei ole valitsusallikate ja diplomaatide arvates enam päevakorras Eesti-Vene piirilepingu allakirjutamine, mida venelased pakkusid teha 10. mail Moskvas.