Valgevene päritolu ajakirjaniku Anna Sousi küsimusele, kes on Rüütli arvates kolm mõjukamat Venemaa poliitikut, vastas ta, et selleks tuleb minna ajas tagasi 18. sajandisse, kui Baltimaad olid Venemaa läänepiiriks. „Kui pean valima kolm venelast, kes on Eesti arengut märkimisväärsel määral mõjutanud, siis alustaksin kronoloogilises järjekorras Peeter Suurest. Tema eesmärk oli raiuda aken Euroopasse. Eesti pinnale ehitati strateegilised kaitserajatised, millel olid geostrateegilised eesmärgid. Tsaarivenemaa kokkukukkumine ja sellele järgnenud sotsialistlik revolutsioon andis aga Eesti inimestele võimaluse luua oma riik,“ rääkis Rüütel.

„Teine inimene, keda ma nimetaksin, oleks Stalin, kes sõlmis Hitleri Saksamaaga Molotovi-Ribbentropi pakti, mille tõttu Eesti taas pooleks sajandiks okupeeriti,“ sõnas Rüütel ja lisas, et kui Põhjasõja ja sellele järgnenud katkuepideemia tagajärjel hukkus enam kui pool Eesti elanikkonnast, siis teine maailmasõda ja Nõukogude repressioonid viisid hukka veel viiendiku kuni veerandi eestlastest.

„Nii-nimetatud külm sõda ja Nõukogude liidu majanduslik ja sotsiaalne mahajäämus viis vajaduseni põhjalike reformide järele. Nii kuulutabki Mihhail Gorbatšov välja perestroika, mis oli valitsevale nomenklatuurile täiesti vastuvõetamatu ja mis korraldas enda võimu taastamiseks putši. Nendes tingimustes taastas Eesti oma iseseisvuse – täiesti õiguspäraselt ning ilma verevalamiseta. Sama tegi ka Venemaa Boriss Jeltsini juhtimise all, kes samuti Eesti iseseisvust tunnistas,“ hindas Rüütel Gorbatšovi panust.

Loomulikult ei jäänud intervjuus käsitlemata ka tänane päev – räägiti rahvusvahelisele üldsusele üllatusena tulnud Krimmi okupeerimisest. Saatejuhi küsimusele, kas Rüütel ei pelga, et Eesti võiks olla järgmine, viitas Rüütel, et Putin on küll öelnud, et Nõukodude liidu lagunemine on 20. sajandi suurim geopoliitiline katastroof, kuid Rüütel usub, et ÜRO-sse, Euroopa Liitu ja NATO-sse kuulumine garanteerib Eesti julgeoleku.

Samuti usub Rüütel, et Venemaale sanktsioonide kehtestamine on Euroliidu poolt igati õige teguviis. „Loodan, et rahvusvahelise kogukonna karm hukkamõist avab Venemaa inimeste ja juhtide silmad. On võimatu teha toimivat koostööd riigiga, mis kasutab rahvusvahelisi kokkuleppeid jalgade pühkimiseks,“ rääkis Rüütel.

Täismahus saab intervjuud vaadata Raadio Vaba Euroopa kodulehel.