Välisministeerium palus presidendi kantseleil kaaluda Rüütli Ukraina-visiidi edasilükkamist või ärajätmist, viidates sealsele ebademokraatlikule valitsusele, kirjutas Eesti Päevaleht.

Presidendi pressinõuniku Ester Šangi sõnul otsustas kolmapäeva õhtul Kadriorus toimunud nõupidamine jätta riigivisiit jõusse.

“Kui Ukrainas toimub mingi oluline poliitiline muudatus, käitutakse vastavalt sellele,” lausus Šank. “Jälgime väga pingsalt olukorda ning konsulteerime pidevalt välisministeeriumiga.”

Šangi sõnul on presidendil kavas kohtumine ka opositsiooni liidritega. Rüütli visiidi teisele päevale on Ukraina opositsioon kavandanud kuni 300.000 osavõtjaga meeleavalduse.

Eesti Päevalehe andmeil saatis välisministeeriumi kantsler Priit Kolbre Kadriorgu visiidi ärajätmist soovitava märgukirja.

Ministeeriumi pressiesindaja Tiina Maiberg ei soovinud teemat kommenteerida.

Euroopa Liidu juhtpoliitikud pole ligi poolteist aastat Ukraina presidendi Leonid Kutšmaga suhelnud. Ukraina mitteametlik boikoteerimine algas pärast seda, kui tulid ilmsiks kahtlused, et president Kutšma võib olla seotud ajakirjaniku tapmisega.

Eelmisel kolmapäeval teatas USA Ukrainale majandusabi osalisest peatamisest, kui oli kindlaks teinud, et Ukraina riigipea andis nõusoleku müüa Iraagile sõjatehnikat. USA eksperdid tunnistasid ehtsaks 2000. aasta juulis tehtud helisalvestise, millel Kutšma selleks nõusoleku annab.

Päev hiljem sai Ukraina uue hoobi, kui Kiievis visiidil olnud Briti kaitseminister Geoff Hoon vihjas, et Suurbritannia võib samuti Ukraina vastu sanktsioone rakendada.

Kiiev asus kiiresti tõrjuma USA süüdistusi, et ÜRO sanktsioone rikkudes on Iraagile müüdud sõjalist varustust. Peamiselt on jutt radarisüsteemist, mis võib ohustada lennukeelutsoone kontrollivaid USA ja Briti sõjalennukeid.

Ukraina relvaekspordiagentuur tunnistas kolme radarisüsteemi Koltsuga müümist, kuid kinnitab, et need kõik läksid Etioopiasse. Lisaks märkis agentuur, et selliseid süsteeme müüdi välismaale juba Nõukogude Liidu ajal.

Tegelikult ei ole USA-l täit kindlust, kas Koltšuga ikkagi on Iraaki jõudnud, küll aga tõestavad lindistused Kutšma isiklikku rolli relvamüügitehingus.