Reformierakonna esimees ja peaminister Kallas tegi teisipäeva õhtul ettepaneku nimetada rahvusliku kokkuleppe patroonideks ühiselt eelmine president Lennart Meri ja praegune riigipea Arnold Rüütel.

President Rüütel ütles kolmapäeval Kallasele, et tunneb suurt vastutust selle leppe sõlmimise suhtes, kuid ta ei saa vastu võtta ettepanekut olla seejuures patrooniks, kuna tegemist on kollegiaalse dokumendiga, teatas presidendi pressiesindaja.

Kallase sõnul olnuks Rüütli ja Meri saamine ühiskondliku leppe patroonideks rõhutanud selle leppe kõrgemalseismist päevapoliitikast ja kindlustanuks rahvuslikule leppimusele vajaliku moraalse toe.

Ühiskondliku leppe hea tahte memorandumi allkirjastamistseremoonial neljapäeval osalevad presidendi, erakondade ning kodanikuühenduste ja -organisatsioonide esindajad. Erakondade esindajad avaldasid hea tahte memorandumile toetust 14. veebruaril Kadriorus president Rüütliga kohtudes.

Memorandumiga väljendavad erinevad parteid, ühendused ja organisatsioonid valmisolekut välja töötada ühiskondlik kokkulepe, mis puudutab erinevaid valdkondi, näiteks sotsiaalteemat, haridust, teadust, arendustegevust, kohaliku võimu ja kodanikesektori suhteid riigivõimuga ning muud sellist.

Presidendi hinnangul vajab kiire arengu läbinud Eesti ühiskond suuremat kindlustunnet tuleviku suhtes.

President Rüütel õhutas erakondi tõstma üldrahvalikud huvid kõrgemale päevapoliitilistest taotlustest ning ühinema hea tahte memorandumiga veel enne riigikogu valimisi. “Niisugune sõnum poliitikute koostöövalmidusest suurendaks nii valijate kui ka kogu ühiskonna turvatunnet ja võimaldaks parlamendi uue koosseisu sisulise töö kiiresti käivitada,” märkis ta.