“Tähistasime oma kümnendat taasiseseisvumise aastapäeva, suurepäraseid saavutusi on majanduse, kultuuri ja paljudes teisteski valdkondades. See räägib sellest, et oleme õigel teel olnud,” ütles Rüütel Kuma raadiole.

“Olen kindel, et nagu me oma iseseisvuse taastamise perioodil suutsime saavutada üksmeele, olles koos lauluväljakul ja Balti ketis, nii suudame kokku leppida ka praegu,” ütles Rüütel.

President usub, et kokkulepe erinevate poliitiliste jõudude vahel on võimalik ning kui mitte, tuleb valijailt küsida uus mandaat, mis tähendab erakorralisi valimisi.

“Ma usun, et nüüd, kui Laar astub tagasi, suudame me leida poliitiliste jõududega konsensuse, milles mõistetakse, et Eesti arengule pole alternatiivi. Valimisteni on veidi enam kui aasta, kuid see aasta peab olema tegus ja tugev meie arengus. Kui aga leitakse, et lahendit ei ole, on vaja paluda rahvalt uut mandaati,” lausus president.

Presidendile valmistab rõõmu Eesti suuremate poliitiliste ja majandusringkondade üksmeel selles, et ka kapitalil pole mõtet, kui Eesti areneb majanduslikult ja sotsiaalselt tasakaalustamatult.

“Muidu pole sellel kapitalil siin perspektiivi,” lisas ta.

Rüütlile teeb muret eestlaste katastroofiliselt madal sündimus.

“Olgugi, et seda on tervikuna mõistetud, pole ühiskonnas suudetud luua eeldusi, et sellest üle saaksime,” ütles president.