Lääne-Harju ennetus- ja menetlustalituse juht Erkko Piirimägi sõnul juhtus 27. mail õnnetus, kus intstruktori juhendamisel sukelduma läinud 44-aastane naine kaotas teadvuse. Häirekeskuse pressiesindaja Jaana Padriku sõnul hakkas naine elustamise tagajärjel hingama, tuli teadvusele ja suhtles. Kohale saadetud kiirabi viis abivajaja Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

Instruktoriks oli toona Tago Moldau. Kuna naine ei esitanud avaldust, ei alustatud juhtunu osas ka menetlust ja politsei käsitleb sündmust õnnetusjuhtumina. Moldau sõnul sai naine vee all insuldi.

Taolistel kursustel sõlmitakse üldiselt vastutusleping, mis tähendab, et instruktor vastutab varustuse ja instrueerimise eest, inimene aga enda terviserikete eest.

22. juuli kell 15:36 tuli häirekeskusele hädaabikõne, milles teatati, et Rummu karjääris on veest välja toodud uppumisohus olnud sukelduja, kes ei hinga ning kellele tehakse kohapeal viibiva arsti poolt südamemassaaži. Helistaja ühendati elustamisjuhiste andmiseks häirekeskuse meedikuga ning sündmuskohale saadetud kiirabibrigaad ja reanimobiil viisid abivajaja Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, ütles Padrik Delfile.

Moldau sõnul sattus koolitatav mingil põhjusel vee all paanikasse ja täpsemad asjaolud selgitab tema sõnul välja politsei poolt läbiviidav uurimine. Politseid aga õnnetusest teavitatud ei ole. "Alates 1.juulist on registreeritud kaheksa veeõnnetust, millest ükski pole juhtunud Rummu karjääris. Mistõttu ei saa kinnitada 22.07 väidetavat juhtumit," sedastas Piirimägi.

20-aastase sukeldumisstaažiga Moldau sõnul ei ole mitte kunagi varem tema koolitustel selliseid asju juhtunud. Tema sõnul on uskumatu, et sellised sündmused aset on leidnud.

Viimase juhtumi puhul oli kannatanuks Moldau sõnul kogenud koolitaja, kellega ta on koos käinud sukeldumas nii Barentsi meres kui ka Egiptuses, laskudes lausa 40 meetri sügavusse. Mitte mingisuguseid probleeme varem tekkinud ei ole.

Nüüd toimunud tehnilise sukeldumise kursusel sattus koolitatav aga Moldau sõnul vee all mingil põhjusel paanikasse. Veest välja saanud, oli koolitatav Moldau sõnul meelemärkusel - hingas ja rääkis. Sellegipoolest viidi ta haiglasse, kus viibib siiamaani.

Õnnetustele järgnenud sotsiaalmeedia arutelus pandi kahtluse alla, kas Moldaul üldse juhendamise jaoks vajalik litsents on. Rahvusvahelise sukeldumise liidu (National Dive League) andmebaas näitab, et Moldaul on kehtiv instruktori sertifikaat olemas.

Sukeldumisklubi Maremark korraldab täna oma instruktoritega koosoleku, kus arutatakse taoliste juhtumite ennetamise üle. Peale seda on Moldau sõnul plaanis korraldada taoline koosolek kõikide sukeldumisinstruktoritega üle Eesti.