Prokurör Ronnie Jacobsson ütles uudisteagentuurile AP, et ta pole veel otsustanud, kas anda välja rahvusvaheline arreteerimisorder. Prokuröri sõnul ei usu ta, et Ameerika Ühendriigid või Saksamaa annaksid oma kodaniku Rootsile välja.

Bemist ja Rabet ähvardab Rootsi sisenemisel kuni kaheaastane vanglakaristus.

Bemis ütles arreteerimiskäsku kommenteerides AP-ile, et tal pole plaanis lähemal ajal Rootsi sõita.

"Ma arvan, et nad ajavad taga vale sihtmärki," ütles Bemis. "Nad (Rootsi ametivõimud — BNS) peaksid rohkem muret tundma 852 mõrvatud inimese kui kahe inimese pärast, kes püüdsid ausat uurimistööd teha."

Bemise sõnul ei olnud Estonia uppumine õnnetus, kuid ta keeldus oma versiooni täpsustamast, lisades, et avaldab täiendavat informatsiooni paari nädala jooksul.

Estonia katastroofi uurinud Eesti-Soome-Rootsi ühiskomisjoni viimane esimees Uno Laur ütles esmaspäeval BNS-ile, et Bemise ekspeditsioon ei käitunud kõige eetilisemalt.

"Muidugi ka rootslased on kõigesse väga tundlikult suhtunud," sõnas Laur.

Ta lisas, et Rootsi prokuröri teade õhutab meedias eri legende Estonia hukust.

Ametliku uurimiskomisjoni aruande kohaselt hukkus Estonia konstruktsioonivea, liiga suure kiiruse ja tormise mere tõttu. Estonia ehitaja, Saksamaa laevatehase Meyer Werfti uurimiskomisjon väidab, et parvlaeva vööriluuk oli halvasti hooldatud, meeskond tegi vigu ja laevahuku võis põhjustada terroriakt või kokkupõrge.

Estonia uppus tormisel Läänemerel 1994. aasta 28. septembri öösel, õnnetuses hukkus 852 inimest.