"Lisaks kriteeriumitele vastavusele me arutasime ka neid küsimusi, mis on aktuaalsed sellejärel, kui euro-otsus tuleb suvel. Nende tehniliste ettevalmistuste maht on väga suur, kuid samas märkis Eesti Panga president Andres Lipstok väga õigesti, et Eestil on ju rahareformi kogemus mitte väga kaugest minevikust ka olemas," rääkis Rõivas Delfile.

"Eriti tähtis on muidugi, et enne kui inimesi teavitada, tuleb ette valmistada kõik raha käitlejad - kaupmehed, pangad, kohalikud omavalitsused. Et kõik rahakäitlejad oleks sada protsenti valmis. Inimeste jaoks tehakse nii mugavaks, et nad ei pea üldse muretsema, mis värk seal taustal toimub. See on eesmärk rahavahetuse puhul," selgitas rahanduskomisjoni esimees.

Sujuvamaks üleminekuks on kavas tuleva aasta jaanuaris hoida kroon lisaks eurole käibel kaks nädalat. "Asjad on euroveebis olemas. Ega midagi väga sellist tõsist ei ole. Küsimus on selles, et kõigest teavitatakse inimesi õigeaegselt, et inimesed saaksid üleminekuks valmis olla," kinntias Rõivas.

Rahanduskomisjoni esimehe sõnul ei peagi praegu avalikkust kõigist nüanssidest täpselt teavitama, sest piisab kui mõned kuud enne euro kehtestamist on inimestele kõik selge: "Ma arvan, et inimeste jaoks see täna veel ei olegi aktuaalne. Inimeste jaoks on aktuaalsem see, kui sügiseks on kõik selge, mis üleminekul juhtuma hakkab."

Rõivase hinnangul ei ole põhjust kahelda Eestile positiivse euro-otsuse langetamises Euroopas. "Ma usun küll, et Eesti on omalt poolt teinud küll kõik, et 100% Maastrichti kriteeriumitele vastata ja ma ei näe küll põhjust, miks keegi peaks kusagil Euroopa riigis või Euroopa asutuses Eesti püüdlusi ja saavutusi mitte hindama," märkis ta.

Riigikogu rahanduskomisjoni ja Euroopa Liidu asjade komisjoniga koos arutasid eurole ülemineku ettevalmistusi rahandusminister Jürgen Ligi, rahandusministeeriumi arenduse ja Euroopa Liidu ja välissuhete asekantsleri kohusetäitja Tanel Ross, Eesti Panga president Andres Lipstok, välisministeeriumi Euroopa Liidu osakonna COREPER II koordinatsioonibüroo direktor Aune Kotli, peaministri majandusnõunik Aare Järvan, Kaubandus-Tööstuskoja Poliitikakujundamise- ja õigusosakonna juhataja Mait Palts ja Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga .