"Jah, pean mõistlikuks, et uuritakse ja selgitatakse välja, millised võimalused on. Uurimine ei pea kaasa tooma kaevandamist," ütles Rõivas. Tema sõnul oleme me praegu kaevandamise otsusest veel aastate kaugusel. Enne kaevandamise lubamist tuleb seda väga põhjalikult kaaluda.

Tema sõnul ütleb praktiline talupojatarkus, et teadmatus pole positiivne. Kui me saame uuringutega targemaks, siis on sellega kaasnevad kulud ka õigustatud. "Võimalik, et peale uuringuid jõuame järeldusele, et tehnoloogia ei võimalda veel kaevandada," ütles Rõivas.

Viimasel ajal on fosforiiditeema jälle ägenenud ja selle poolt ja vastu on ilmunud mitmeid jõulisi sõnavõtte. Rõivas ütles, et tema arvates võiksid nii fosforiidi kaevandamise pooldajad kui vastased seda teemat natuke rahulikumalt arutada.

Tema sõnul on fosforiidi teema Eestis väga emotsionaalne ja vaid osaliselt loodushoidu puudutav teema. "See oli ka võitlus hirmuga, et tuleb kümneid tuhandeid võõrtöölisi ja Lääne-Virumaa ujutatakse üle võõrtöölistega," ütles Rõivas. Praegu pole tema sõnul seda põhjust karta.

Ta kaitses ka valitsuse otsust toetada põlevkivisektorit, mis on sattunud naftahinna languse tõttu suurtesse raskustesse. Põlevkivisektor maksab aastas 160 miljonit makse ja tasusid riigieelarvesse ja valitsuse eesmärk on säilitada nii see maksutulu kui tuhanded töökohad Ida-Virumaal.

Põlevkivisektorile hingekella löömine on tema sõnul ennatlik, sest sealt tuleb endiselt suurem osa meie elektrist.