Kuidas hindate Siim Kallase poolt tänases Äripäevas välja öeldud seisukohti, kus ta ütleb, et Reformierakond lõi talle presidendivalimistel noa selga ning mängib avalikult mõttega luua uus erakond?

Mul ei ole võimalik sellega kuidagi nõustuda. Reformierakond otsustas hoolimata erinevatest arvamustest toetada presidendikandidaadina ju just teda. Andsime endale toona aru, et see ei ole lihtne otsus ja suure tõenäosusega mõjus see ka erakonna reitingule halvasti. Loobusime toetamast Marina Kaljuranda, kes oli selgelt kõige populaarsem kandidaat. Samuti jäime ilma tugevast välisministrist. Kallase toetamine ei tulnud erakonnale lihtsalt. Seda kummastavam oli täna lugeda, et tema valimistulemuses on süüdi Reformierakond. Tänase päeva jooksul on oma pettumust Kallase öeldu suhtes väljendanud paljud erakonnaliikmed. Helistatakse nii mulle kui erakonna kontorisse. Täiesti arusaamatu, kuidas saaks süüdi olla erakond, kes vastupidi väga selgelt toetas Kallast. Me tegime kõik, et Siim saaks presidendiks ja suutsime ta aidata väga lähedale.

Kas olite teadlik, et erakonna peasekretär Reimo Nebokat nimetab Kallase vastukommentaaris sisuliselt Kremli-meelseks ning kibestunuks?

Me rääkisime hommikul ja leppisime kokku, et erakonna kommentaari esitab Nebokat. Kogu teksti ma enne ei näinud ega muidugi ka ei kooskõlastanud. Selline kooskõlastamine pole meil erakonnas kombeks. Lugesin hiljem tema kommentaari mitu korda sõna-sõnalt ja ma ei näe, et kuskil oleks Kallast nimetanud Kremli-meelseks. Nebokat viitas seda sõna kasutades otseselt Edgar Savisaarele ning pole kahtlust, et Savisaar seda ka on.

Kremli-meelse sildi sai selle kaudu ikkagi külge ju ka Siim Kallas, Reformierakonna auesimees.

Ei saa nii võtta. Minu meelest oli täiesti selgelt arusaadav, et Reimo Nebokat nimetas Kremli-meelseks Savisaart ja tema juhitavat Keskerakonda. Ma saan aru, miks Reimo seda tegi. Meil ongi juba alates 2007. aastast olnud Keskerakonnaga väga suur väärtuskonflikt. Tõsi, alati on olnud neid jõudusid nii poliitikas kui poliitikaväliselt, kes on öelnud, et ikkagi ja vaatamata kõigele peaks Keskerakonnaga koostööd tegema. Hoolimata sellest, et neil on agressori koduparteiga koostöölepe. Ma olen kindel, et Reimo ei nimetanud Kallast Kremli-meelseks ja ta on selle praeguseks ka ise ümber lükanud.

Probleem on aga selles, et erakonna auesimees mängib avalikult mõttega Reformierakond hüljata ja selle asemel uus partei luua. See on see, mis paljusid meie liikmeid üle Eesti on solvanud ja kummastab. Täpselt samamoodi nagu Kallase varasem väljaütlemine, et kui kellelegi ei meeldi, et otsustati toetada presidendikandidaadina just teda, valigu uus erakond. See tekitas erakonnas väga palju pahameelt. Selliseid asju võtavad inimesed hinge.

Tänastest sündmustest jääb mulje, et erakond loob fooni, et sundida Siim Kallas ise Reformierakonnast lahkuma. On see nii?

Meie seda küll ei soovi. Erakonna enamus ei ole huvitatud tülist Siim Kallasega. Miks peakski? Oleme teinud väga palju tööd, et toetada Siimu saamist presidendiks. Olen nõus Hanno Pevkuriga, kes ütles tänagi, et loomulikult ootame Siim Kallast osalema aktiivselt erakonna poliitikas. Meil oleks kindlasti palju kasu, kui ta kandideeriks näiteks järgmisel korral riigikokku. Kallase kandideerimine tooks talle kindlasti isikumandaadi väärilise tulemuse.

Tänaste sündmuste tulemusel teatas Kallas, et palub erakonna juhatusel arutada tema osalusel, kas ta on Kremli-meelne ning võtta vastu otsus. Kas teete seda?

Erakonna juhatuse koosolekud on avatud kõigile liikmetele. Loomulikult saab Siim selle juures olla. Pealegi on meil fraktsioonis juba ammu kokku lepitud, et arutame erakonna tulevikuga seotud küsimusi. Erinevalt laialt levinud arvamusest taastus fraktsiooni üksmeel juba mõnda aega tagasi - siis kui pidime ühiselt otsustama, mis presidendivalimiste kuuendas voorus saab. Arutasime seda väga pikalt ja paljudele ei meeldinud, kuidas riigikogu vanematekogus see protsess läks. Selge see, et meil oli väga tuline arutelu sel õhtul [kui Kersti Kaljulaidi nimi välja käidi kaks nädalat tagasi - H.R] selle valiku plusside ja miinuste üle. Just meie palusime toona ju aja üheks päevaks maha võtta. Järgmisel päeval otsustas fraktsioon aga täielikus üksmeeles toetada Kersti Kaljulaidi. Just see protses aitas tegelikult paljude jaoks taastada sisemise rahu. Selge see, et vahepeal vaadati üksteisele viltu.

Praegu toimuvat võib vaadata ka kui üksmeele taasleidmise viimast etappi, kus eesmärgiks on saada lahti tülikast Siim Kallasest ja Kaja Kallasest.

Ega Reformierakond ei initsieerinud tänast artiklit Äripäevas. See oli ikkagi tema intervjuu. Erakond ei öelnud, et Kallas võiks hakata uut erakonda tegema. Ta on siiani saanud erakonnast alati toetust - olgu kasvõi ALDE esimeheks kandideerimisel. Ka seal ei löönud omad talle nuga selga, vaid vajalikud hääled jäid mujale. Sama seis oli nüüd presidendivalimistel. Selge on see, et võimaliku uue partei loomisega ei saa Reformierakond Kallast aidata. Ma arvan, et Siim Kallas tegelikult ei ole huvitatud uue partei loomisest. Loodan seda. Vastasel korral oleks see väga solvav kogu Reformierakonnale. Kui keegi küsiks minu käest, kas tahaksin luua uue erakonna, ütleksin vähem kui sekundiga, et loomulikult mitte.

Kas Siim Kallasel on pärast tänast veel kohta Reformierakonnas?

Me pole kunagi olnud huvitatud tülist Siim Kallasega ja loodan, et ta ise tõmbab paar sammu tagasi ja ütleb välja, et soovib Reformierakonnas jätkata.

Kui ta ei tee seda?

Ma ikkagi väga loodan, et ta teeb seda. Tegemist on ju siiski Reformierakonna liikmega.