Peaminister Taavi Rõivase sõnul on OECD meile heaks partneriks, kelle kogemusi ja soovitusi me võtame tõsiselt. „Eesti oli 2010. aastal üks viimaseid OECDga liitujaid ja meie eesmärk on jõuda 34 liikmesriigi seas parimate sekka ning tõsta Eesti inimeste elustandardit,“ ütles Rõivas valitsuse kommunikatsioonibüroo saadetud teates.

Rõivase sõnul on positiivne, et OECD avaldab tunnustust Eesti senistele majanduspoliitilistele valikutele ning korras riigirahandusele ja et OECD toetab valitsuse poliitikat struktuursete reformide nagu töövõime- ja koolivõrgureform elluviimisel ning maksukoormuse nihutamist tööjõult saastamiselt ja ressursside kasutamisele.

Raportis oli ka palju konstruktiivset kriitikat. Näiteks osundab OECD meie majanduse väljakutsetele nagu madal tootlikkus, energiamahukus ning tööjõu ettevalmistuse ja tööturu vajaduste ebakõla.

Peaministri sõnul on need meile teada murekohad. „Mitmed vajalikud sammud Eesti majandusarengu tagamiseks, millele OECD viitab, on astutud,“ ütles Rõivas.

Näiteks jätkab Rõivase sõnul valitsus valitud suunda tööjõu maksukoormuse vähendamisele, asendades selle ressursskasutuse ja keskkonnasaastamise maksustamisega.

Ka energiamahukuse vähendamiseks on valitsus ette valmistanud saastetasumäärade tõusu alates 1. jaanuarist 2017.

Samuti kinnitab OECD analüüs suurte investeeringuprojektide nagu Rail Baltic ja LNG terminali tähtsust Eesti majandusele. „Ka panus teadus-arendustegevusse ja innovatsiooni on Eestis kasvanud väga kiiresti, mille tulemusel võib tulevikus tootlikkus ja konkurentsivõime oluliselt tõusta,“ütles Rõivas.

Samas OECD soovitused fiskaalpoliitikaks erinevad mõnevõrra Eesti valitsuse senistest põhimõtetest. Kui OECD soovitab pikaajalise majanduskasvu tagamiseks kaaluda väikese defitsiidi lubamist riigieelarves, siis peab valitsus oluliseks eelarvepoliitika usaldusväärsuse tagamiseks kinni pidada oma struktuurse tasakaalu või ülejäägi eesmärgist.

Peaminister Taavi Rõivase sõnul ei ole laenuvõtmine tabuteema. Samas ei tohi see peaministri hinnangul olla eesmärk omaette, seda ei tohiks teha kergekäeliselt ja lühiajalist kasu silmas pidades. "Laenu võtmine saab tulla kõne alla ainult oluliste investeeringute puhul, mille mõju Eesti majandusele on pikaajaline," ütles Rõivas.

OECD on maailma kõige arenenumaid riike koondav organisatsioon, mille eesmärk on kasvatada majanduslikku heaolu ja edendada hea riigivalitsemise põhimõtteid. OECD on varem teinud Eesti kohta kaks suuremat analüüsi: riigivalitsemise analüüsi 2011. aastal ja majandusanalüüsi 2012. aastal.