President oli intervjuus Eesti Päevalehele küllaltki valitsuskriitiline. Samas tõstis ta esile Andrus Ansipi kabineti julgeid otsuseid.

"Tol ajal olime majanduskriisi lõpu pool, aga nägime otsustusvõimelist valitsust. Andrus Ansipi valitsus langetas kiirelt ja julgelt mitu ebapopulaarset otsust. Kõik olid muidugi kriitilised. Nüüd näeme, et Ansipi reiting on viimasel ajal märgatavalt tõusnud. See tuleneb sellest, et inimesed hindavad otsustavust. Ta tegi ära, kuigi see oli väga ebapopulaarne," rääkis Ilves.

Küsimusele, kas praegusel valitsusel võib julgusest puudu olla, vastas Ilves, et julgust varjab praegu võimuliidu nõrk koostöö ja vaidlemine suhteliselt väikeste asjade üle, mis tuleb kiiresti lahendada, et saaks suuremate teemadega edasi minna. "Ühe Euroopa Liidu raamatupidaja ehk inglise keelest laenatuna oaloendaja koht Luksemburgis ei ole küsimus, mida kuude kaupa võimuliidus veeretada," vihjas president kontrollikoja liikme kandidaadi ümber valitsevatele erimeelsustele, lisades, et sama olukord on ka kooseluseaduse rakendamisega.

Presidendi hinnangul on Eesti ja kogu Euroopa silmitsi tõeliselt suurte probleemidega nagu majandusele kiirema käigu andmine, solidaarsus ja pagulaskriis. "Aga meie elame nagu mingis mullis," oli Ilves kriitiline.
Ühe Euroopa Liidu raamatupidaja ehk inglise keelest laenatuna oaloendaja koht Luksemburgis ei ole küsimus, mida kuude kaupa võimuliidus veeretada.
Toomas Hendrik Ilves

Ilves ei näe praeguses riigikogus teistsugust koalitsiooni, kuid võimuerakonnad ei tohiks seda paratamatusena võtta. "Võimuliit peab alustama inimestega rääkimisest ning seisukohtade võtmisest ja seisukohtade kooskõlastamisest," leidis president.

Presidendi sõnul on peaminister valitsusjuht, kes peab kas jõulise kehtestamise või kompromisse otsides valitsust juhtima. Pagulaskriisi kontekstis on presidendi sõnum lihtne: tuleb selgitada, kuidas leida tasakaal meie välispoliitiliste huvide ja sisejulgeoleku vahel. "Siin vajabki Eesti praegu rohkem riigimehelikke otsuseid, mis arvestaksid meie võimalustega, ent toetaksid Euroopa Liidu ühtsust, mis on oluline ka Eesti julgeolekule."

Majanduskeskkonna elavdamiseks tasuks Ilvese arvates senine maksupoliitika ümber vaadata. "Eestit ei aita edasi mistahes erakondlik maksupoliitika, vaid Eesti majanduse arengut soosiv maksukeskkond. Selle teema avamist ei tohi karta," märkis ta.

Peaministri kommunikatsioonibüroo loobus viisakalt presidendi öeldut kommenteerimast. "Hetkel jätame võimaluse presidendi intervjuud kommenteerida kasutamata," ütles valitsuse kommunikatsioonibüroo meedianõunik Ave Tampere Delfile.

Kuigi president ei soovinud Päevalehele öelda, mis teemadel ta aastapäeva kõnes peatub, võib arvata, et riigijuht puudutab seal muuhulgas ka praeguse koalitsiooni tervist ja majandusega seonduvat.