Nimelt lubati juba möödunud kevadel, et mingit segadust parvlaevadega ei teki. Tänane olukord on aga kõike muud kui selge. "Kas see oligi valitsuse plaan või te näete vajadust siin vabandada saare külaliste ja saare elanike ees?" küsis TV3 ajakirjanik valitsuse pressikonverentsil.

"Riigi ja valitsuse positsioon on siin see, et avalikul konkursil on Tallinna Sadam võitnud õiguse korraldada alates oktoobrist saarte ja mandri vahel praamivedu. Nemad vastutavad selle eest, et see ühendus ei katkeks. Nad on avalikkusele kinnitanud, et kuni ei ole uusi laevasid, siis jätkub kõik seniste laevadega," kirjeldas Rõivas.

Täiendava informatsiooni saamiseks soovitas peaminister pöörduda aga Tallinna Sadama poole. "Riik on siin selles küsimuses tellija poolel ja lepingu pakkuja poolel ehk siis Tallinna Sadamal on kohustus ühendus tagada alates oktoobri algusest," täpsustas Rõivas.

Siiski ei olnud Rõivase vastus ammendav ning pressikonverentsi lõpus küsiti, kes peaks siiski vastutama parvlaevade eest?

Rõivas rõhutas taaskord, et antud juhul on riik laevade tellija ning nii valitsuse kui ka avalikkuse huvi on, et laevaühendus mandri ja saarte vahel ei tohi hetkekski katkeda. "See peab olema tagatud ka ettenägematuste puhuks. Näiteks see, et mõni välismaal asuv tehas ei saa oma tööga õigeks ajaks valmis, teoreetiliselt võib ju seda alati juhtuda, seda võib käsitleda kui ettenägematust, aga selleks puhuks peab olema siis plaan B ja see plaan B peab õigest hetkest hakkama toimima. Kui ta õigest hetkest ei hakka toimima, siis loomulikult me vaatame väga tõsise näoga Tallinna Sadama otsa ja loomulikult siis tõusetub küsimus vastutusest," sõnas Rõivas.

Käivitusraskused nagu olid Elronil

Rõivas tõi praeguse parvlaevasegaduse taustal paralleeli Elroni rongidega, kus alguses oli küll palju muresid ja käivitusraskusi, kuid täna ei tahaks keegi enam vanu ronge tagasi.

"Ja täpselt samamoodi ma usun, et läheb ka nende praamidega. Jah, on käivitusraskused, võtab aega, aga ma usun, kui see tulemus on lõpuks käes ja tõesti on uued ja korralikud laevad ja mitte ükski vedaja ei saa riiki ja Saaremaa elanikke või Hiiumaa elanikke või ka mandri-inimesi, kes tahavad külla minna saarele, ei saa survestada, ei saa kelleltki midagi välja pressida. Ja kui laevad on mugavamad kui need, mis praegu on, siis lõppkokkuvõttes küllap me oleme tarbijatena kõik rahul," ütles Rõivas kokkuvõtteks.