"Kandidaadi esitab rahandusminister, ei keegi teine, rahandusminister on esitanud kandidaadi Juhan Partsi näol. Olen küsinud riigikontrolöri arvamust. Riigikontrolör on Juhan Partsiga kohtunud, ootan arvamust kohtumise järel sobivuse osas sellele ametikohale," ütles rahandusminister Sven Sester valitsuse pressikonverentsil.

Sesteri sõnul peavad aru kolme erakonna esimehed, aga arutelu toimub ka kabineti tasemel. "Loodan, et arutelu ei kandu sellele tasemele, millised on kandidaadi arvamused mingite eelõude osas, kui lähtume pädevustest ja sobivusest, siis ma võin sirge selja öelda, et Juhan Parts on hea kandidaat sellele ametikohale."

Peaminister Taavi Rõivas nentis, et selle teemaga on üksjagu kärsitust. "Ühtäkki on sellest kontrollikojast saanud kõige olulisem küsimus. Ma mõistan seda kärsitust, aga juhin tähelepanu, et kõige paremad otsused ei sünni nii, et peaminister taob vastu lauda ja näitab tohutut otsustavust üles. See veel puudus et mina hakkaks ka kuuma peaga jõulisust demonstreerima ja punaseid jooni tõmbama, ma arvan et Eesti ei tahaks sellist peaministrit," sõnas Rõivas.

"Võtame nüüd väga rahulikult. Me tegeleme selle teemaga, selge, et valitsus leiab selles küsimuses üksmeele, aga see võib aega võtta rohkem kui mõned päevad."

Sven Sester selgitas, et praeguse kontrollikoja liikme Kersti Kaljulaiu volitused lõpevad maikuus, märtsis on kandidaatide kuulamine, kleda liikmesriigid on üles seadnud, enne seda kuulamist vahetatakse kirju ja infot.

"Euroopa on öelnud, et hea, kui novembri keskpaigas saaks anda esmase indikatsiooni need üheksa riiki, kelle esindajatel volitused lõpevad. Novembri keskpaigaks olid oma kandidaadi esitanud neist üheksast riigist neli," lisas Sester.