Riigikogu infotunnis vastas Rõivas riigikogu liikmete Siret Kotka ja Tarmo Tamme esitatud küsimustele põllumajanduse olukorra kohta ning andis selgitusi põllumajandustoetuste kohta, vahendas riigikogu pressiteenistus.

Rõivas tõi välja, et eile tehtud otsuse järgi eraldas Euroopa Komisjon Eestile kuus korda suurema summa kui Eesti proportsioon Euroopa Liidust eeldaks ehk kokku 7,56 miljonit eurot.

Valitsusjuhi sõnul on põllumajandussektorile eraldatud tänavu erakorralisi meetmeid kokku veel ligi 25 miljoni euro eest.

Rõivas ütles, et aasta esimeses pooles otsustati eritoetused piimatootjatele summas 6,9 miljonit eurot, kompenseerimaks Vene turu kadumist. Hiljuti eraldati tema sõnul 12,7 miljonit eurot sealihatootajatele bioohutusnõuete täitmiseks. Konservide kokkuostuks ja konservide tegemiseks eraldati 1,78 miljonit eurot.

"Me töötame veel edasi ja mõtleme, kuidas leida täiendavaid võimalusi," ütles Rõivas. "Ka homme on meil valitsuses täiendavad plaanid arutelul." Samas lisas ta, et kogu kriisi kinni maksta maksumaksjal ei õnnestu ning samuti ei ole võimalik, et Eesti maksumaksja kompenseeriks põllumeestele saamata jäänud kasumid.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni ja maaelukomisjoni liige Siret Kotka arvates jätkub 7,56 miljonist eurost reaalselt vaid paariks kuuks ning ta tõi välja, et Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja arvates on aga ainult piimasektorile vaja minev toetus 50 miljonit eurot.