Eesti Päevaleht tellib ja hakkab avaldama uuringut, milles uuritakse inimeste hinnangut peaministri tööle. Teisipäeval ilmunud esimesed tulemused näitasid, et viiepalliskaalal sai praegune peaminister Taavi Rõivas hindeks 2+ või 3-.

„Selle uuringu metoodika on täiesti uus: küsitakse kõikide erakondade toetajatelt, mida nad arvavad ühe konkreetse erakonna esimeheks,“ ütles peaminister valitsuse pressikonverentsil seda hinnet kommenteerides. „Eks see ootamatu oleks, kui ma Keskerakonna või EKRE toetajate hulgast väga kõrgeid hindeid saaks. Siis peaks hakkama peeglisse vaatama, et mis ma valesti teinud olen.“

Rõivase hinnangul seab valitud metoodika maksimaalsele võimalikule hindele seega tugeva klaaslae ette. „Vaatame, mis järgmised kuud toovad. Ega me ei tea, mis selle metoodikaga teoreetiline maksimumhinne üldse on,“ ütles ta.

Rõivas lisas paari kuu eest toimunud riigikogu valimistele viidates, et see päris esindusliku valemiga „uuring“ näitas, et inimesed hindasid teda väga kõrgelt.

„Me anname endale suurepäraselt aru, et kuna tegelikult alles nüüd saime koalitsioonileppele joone alla ja küllap see tekitas inimestes põhjendatud pahameelt vahepeal,“ pakkus Rõivas kehva hinde põhjuseks. „Valitsuse alguses oleme pidanud tegema ka otsuseid, mis on ebapopulaarsed. See loomulikult mõjutab.“

Rõivas rõhutas, et nelja aastat, mis valitsusel valimiste vahel on, saab hästi võrrelda maratonidega, kus on tähtis hoida tempot. „Ei tohi minna lõksu, kus alguses on tempo väga kõrge ja kümnendaks kilomeetriks hakkab pistma. Nii nagu maratonil ei hinnata esimese ja teise kilomeetri vahefiniši järgi, milline on lõpptulemus, nii pole see korrektne ka valimisperioodi puhul,“ arvas peaminister.

Rõivase sõnul vajab Eesti sellist peaministrit ja valitsuse liikmeid, kes suudavad vaadata kaugemale igakuistest küsitlustest ja suudavad teha ka vajalikke suuri otsuseid. Kui vaadataks ainult reitinguid, ei tuleks tema sõnul nii haldusreformi ega tööhõivereformi. „Tegelikult ei taha Eesti ainult selliseid poliitikuid, kes pidevalt tahavaatepeeglist reitinguid vaatavad, vaid neid, kel on visiooni ja kes vaatavad ka veidi kaugemale,“ ütles peaminister.