"Olen nendel teemadel David Cameroniga vestelnud ja soovitanud vaadata üle brittide suhteliselt helde sotsiaaltoetuste süsteem ehk otsida üles probleemi algpõhjus," ütles Rõivas Delfile.

Eesti riigijuht lisas, et ta on nõus sellega, et sotsiaalsüsteemi väärkasutust ei peaks tolereerima, kuid samas tuleb Rõivase sõnul tunnistada, et immigratsioon on aidanud kaasa Londoni kujunemisele oluliseks majanduskeskuseks.

"Eestlased üldjuhul ei lähe Suurbritanniasse sotsiaaltoetuste pärast, vaid õppima ja tööle. Inimestele, kes lähevad sinna töötama ja looma lisandväärtust, tuleb luua võrdsed võimalused kohalikega," rääkis Rõivas.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et Briti peaminister David Cameron pakkus oktoobris plaani, et Euroopa Liidust Suurbritanniasse tulevate inimeste hulka võiks arvuliselt piirata. Paraku jooksis kava kiiresti karile, sest oleks tähendanud Euroopa Liidu aluslepingutes kindlaks määratud tööjõu vaba liikumise põhimõtte rikkumist.

Reedel tunnistas aga Cameron eelmise idee viljatust kaudselt ka ise, sest pidas immigratsiooni puudutava kõne, kus polnud sissesõidukvootidest enam juttugi. Kuid see-eest oli tal uus plaan kehtestada hulk meetmeid, mis vähendaksid EL-i kodanike soovi Suurbritanniasse tööle ja elama tulla. Väljakäidud meetmete põhiosa puudutab töö otsimist.

„Me tahame, et teistest EL-i riikidest tulevatel tööotsijatel oleks tööpakkumine olemas juba enne siia jõudmist. Soovime lõpetada tööotsimise toetamise Briti maksumaksja kulul, kui töökohta pole,” märkis Cameron. Peaministri sõnul nõutaks EL-ist tulnud tööotsija maalt lahkumist, kui ta ei leia kuue kuu jooksul tööd.