"Ärge palun spekuleerige sellest, kui tõenäoline see on, aga mis on valitsuse tegevusplaan, kui juhtub nii, et kuu aja pärast on sajad esialgu ja siis tuhanded inimesed meie piiri peal ja hakkavad seda ületama illegaalselt?" küsis Martin Helme peaministrilt.

"Ma saan aru, et teile väga meeldib fantaseerida kõikvõimalike hirmsate stsenaariumidega. Nüüd, kui on totaalselt õhk välja lastud sellest teie esialgsest hirmutamise plaanist, kus te rääkisite, et Eestisse saabub massimigratsioon kvoodi või millegi sarnase kaudu, siis nüüd olete te valinud uueks stsenaariumiks selle, et saabuvad tuhanded inimesed Eesti piirile. Heakene küll, see on teie valik. Ma usun siiski, et Eesti inimesed näevad selle teie küllalt lihtsakoelise hirmutamise läbi ja saavad aru, et selle taga ei ole mitte õilis soov lahendusi pakkuda, vaid pigem ise kasu saada, poliitilist populaarsust või midagi sarnast. Aga see, ma usun, saab olema üsna lühiajaline kasu, kui isegi seda kasu saab. Sellepärast, et nagu ma juba ütlesin, mitte ainult minu enda arvamusele tuginedes, vaid ka Eesti ekspertide arvamustele tuginedes, vaadates meie geograafilist asukohta, ei ole kuigi tõenäoline, et inimesed, kes pärinevad täiesti teiselt poolt Euroopat, leiavad mingi ringtee, kus esimeseks sissepääsukohaks Euroopa Liitu valivad nad just nimelt Eesti. See tõenäosus on küllalt väike, mis ei tähenda, et Eesti ametkonnad ei peaks valmistuma ka sellisteks stsenaariumideks, mille tõenäosus on väga väike. Ka meie inimesed on käinud näiteks Sloveenias abiks ja saanud sealt väga väärtuslikke kogemusi," selgitas Rõivas.

Küsimus jääb vastuseta

Selle sõnavõtuga ei olnud Martin Helme rahul, kuna peaminister ei vastanud tema küsimusele, ning Helme esitas seepeale täpsustava küsimuse. "Aitäh! Ma ei tea, kas ma ei räägi eesti keeles või mis viga on. Ma küsisin täiesti konkreetse küsimuse ja ma ei saanud mitte mingit vastust, kuulsin ainult mingit targutamist sellest, kuidas meil ei ole kunagi õigus olnud. Vastupidi, meil on kogu aeg õigus olnud. Ja tõepoolest, ikkagi oleks vaja teada, mis on need plaanid. Ma küsin siis veel ühe konkreetse küsimuse. Eeldusel, et need plaanid on ikkagi olukorra puhkedes viia piirile lisajõude, olgu siis märulipolitsei, Kaitseliit või kaitsejõud. Kas valitsus on valmis andma neile ka luba kasutada surmavat jõudu, et takistada massilist piiriületust?" esitas Martin Helme uue küsimuse.

"Aitäh! Ma tõesti imestan teie visaduse üle ühtesid ja samu asju küsida, isegi kui teile on korduvalt öeldud, et vaatamata teie bravuurikale enesekindlusele ei ole teil olnud alati õigus. Nii ei ole teil olnud ka alati õigus selles, et Eestist saab massimigratsiooni sihtriik. Juhin tähelepanu, et te olete sellest rääkinud juba enam kui aasta ja seni ükski empiiriline fakt teie juttu ei kinnita. Neid kohti, kus teil ei ole õigus olnud, on loomulikult veel. Nii näiteks ei ole teil õigus selles, et Eesti vajab korrakaitsmiseks isehakanud kriminaalidest kaikamehi. Ei vaja. Ja seetõttu, ma võin tuua veel, härrad Helmed, mõlemale teile näiteid selle kohta, kus te olete eksinud ja kasutanud võimalust inimeste eksitusse ajamiseks või lausa hirmutamiseks. Nüüd, kui te küsite minu käest seda, kas Eestil on põhimõtteline valmisolek ükskõik millise riski tõttu ja ükskõik millises olukorras kiiresti taastada piirikontroll ka nendel piiridel, kus seda tavapäraselt ei ole, siis vastus on jah, loomulikult. Meil on väga kiiresti võimekus seda teha, me teame väga täpselt, kui palju see kulusid kaasa toob. Meil on seda ka hiljuti, viimati 2014. aastal tehtud – siis, kui oli president Obama visiit. Me teame, kuidas see käib ja me oleme selleks valmis. Aga tõenäosus, et seda on vaja teha massimigratsiooni surve tõttu, on jätkuvalt väga väike," selgitas Rõivas.

Sõna võtab Mart Helme

Seejärel lisandus vestlusesse Mart Helme, kaheldes peaministri pädevuses. "Lugupeetud eesistuja! Härra peaminister! Raske on teid peaministriks nimetada küll, sest see jutt, mida te ajate, need väljamõeldised, mida te meie suunas pritsite, no need on lihtsalt piinlikud ja need ei ole peaministri väärilised. Meil on olnud õigus selles, kui me oleme öelnud, et moslemid vägistavad naisi. Meil on olnud õigus selles, kui me oleme öelnud, et Euroopat ähvardab massimigratsioon. Me teame, et käesoleval aastal saabub Euroopasse miljoneid inimesi, ja me ei tea, kui paljud neist võivad jõuda meie piiridele. Teie kui peaministri asi peaks olema seista hea selle eest, et nad ei saaks üle piiride. Soome ja Norra on ka Põhjamaad ja kauged Euroopa kolkad, aga seal ometi on see probleem juba. Nii et palun käituge selles mõttes korrektselt ja ärge süüdistage meid mingisuguste oma fantaasiatega, mis puutub isehakanud jõukudesse. Meie ei ole neid loonud ega meie ei ole neid toetanud. Nii et ka selles suhtes võiks nagu mõistusel olla."

Peaminister Taavi Rõivas: "Aitäh! Tõepoolest, teie anne küsimust esitada nii, et küsimust ei ole, on imetlemist väärt. Aga minnes nüüd vastuse juurde, siiski. Ma ei tea, võib-olla te ei oma siis piisavat ülevaadet, millega teil nooremad parteikaaslased tegelevad. Mina olen märganud, et nii mõnigi neist on aktiivne liige Facebooki gruppides, kus just nimelt neid isehakanud kaikamehi toetatakse, kus osaletakse diskussioonides, kus nendel teemadel arutletakse. Ma olen küllalt veendunud, et teie erakonnakaaslased on selle teemaga väga hästi kursis. (Vahelehüüe.) Kui teie sellest ei ole informeeritud, siis tundub, et teil on seal noored läinud ülekäte ja teinud isetegevust ja läinud kaasa algatustega, millega ühel viisakal poliitilisel erakonnal ei oleks võib-olla praktiline kaasa minna, seda enam, et tegemist on, nagu nüüdseks on ka avalikkuse ette jõudnud, tegemist on inimestega, kellest paljud on väga erinevaid ja kohati ka väga raskeid kuritegusid toime pannud. Minu hinnangul Eesti ei vaja selliseid kriminaale õigust kaitsma, vastupidi. Nüüd te siin olete loetlenud päris pikalt asju, milles teil enda hinnangul õigus on. Ma kuulasin väga tähelepanelikult. Te ütlesite, et te ei tea, kui palju Euroopasse jõudnud inimesi, kui palju neist Eestisse jõuab. Selles tõenäoliselt on teil tõesti õigus, et ei tea, kui palju neid jõuab. Mina saan teile öelda, et see tõenäosus, et nendest väga suur osa Eestisse jõuaks, on jätkuvalt väga väike. Seda mitmel põhjusel, mida ma olen juba teie kolleegidele vastates öelnud. Aitäh teile!"

Dialoog jätkub uue päevakorrapunkti juures

Riigikogu esimees Eiki Nestor lõpetas küsimuse käsitlemise. Õhk oli aga ekrelaste ja Taavi Rõivase vahel paks ning nii leidis Martin Helme võimaluse päevakorrapunktis "Riisipere-Rohuküla raudtee" viia teema Odini sõdalasteni.

Martin Helme: "Suur tänu! Ma pean tegema peaministrile komplimendi. Kui meie oskame küsida küsimusi, kus küsimusi ei ole, siis see kahvatub teie oskuse juures vastata küsimustele nii, et vastust ei ole. Kui teil on palju aega Facebookis vaadata gruppidesse kuuluvate inimeste parteilisust, siis te kindlasti olete kursis, et Odini sõdurite grupis on ka terve hulk reformierakondlasi. Ma ei tea küll, mis te nendega nüüd peale hakkate. Kui ma kuulasin siin teie südamlikku omavahelist komplimenteerimist vabaerakondlastega, siis tuleb mulle meelde Hollywoodi filmist kild, et minge võtke tuba," sõnas Martin Helme. Seejärel küsis ta sümboolselt küsimuse Riisipere-Rohuküla raudtee kohta.

Peaminister Taavi Rõivas ei jäänud Helmele vastust võlgu. "Aitäh! Kõigepealt, ma ei ole mitte seal odinlaste grupis ringi surfanud, küll aga on juhitud minu tähelepanu, et ka paar riigikogu liiget teie erakonnast on erinevates sellistes gruppides aktiivsed osalised. Ma usun, et härra Martin Helme aimab, keda ma silmas pean. Eks see ole teie enda valik päeva lõpuks, millistes gruppides te osalete, milliseid jõukusid te oma toetusega õnnistate. Aga minu meelest, nii peaministrina kui kodanikuna ma ütlen, et sellised jõugud, kes arvavad, et nemad, vaatamata oma väga kriminaalsele minevikule, vaatamata sellele, et paljud neist abipolitseinikeks oma kriminaalse mineviku tõttu ei kvalifitseeru, peavad võimalikuks, et nemad tagavad Eestis korda, nii peaministri kui kodanikuna ma ütlen, et sellist pseudoturvalisust meil küll vaja ei ole. Pigem nad Eesti inimeste turvatunnet vähendavad, kui suurendavad." Seejärel vastas peaminister Helmele ka Riisipere-Rohuküla raudteed puudutava küsimuse kohta ning peagi teatas Eiki Nestor, et riigikogu infotund on läbi.