Rohelised toetasid oma ettepanekutega põhiliselt mitmeid üleriigilisi kodanikuühendusi ning põllumajanduses mikrotootmise ja ühistegevuse edendamist, teatas erakonna pressiesindaja.

Roheliste arvates aitavad tugevad kodanikuühendused selgelt rasketest aegadest üle saada ning just nimelt kriisi vältel panna aluse uutele lahendustele tööhõives, hariduses, maaelus ja teistes eluvaldkondades.

“Riigi aluseks on kodanikuühiskond — seda tõde peab ikka ja jälle meelde tuletama, kusjuures eriti keerulisematel aegadel,” ütles riigikogu roheliste fraktsiooni ja rahanduskomisjoni liige Toomas Trapido. “Meie kindel veendumus on, et südamega tegutsevad kodanikuühendused toovad ühiskonnale kordades rohkem tulu, kui neisse riigi poolt toetusena investeeritakse.”

Rohelised tegid ettepaneku eelkõige üleriigiliste kodanikuühenduste — Kodukant, Eesti Naabrivalve, Eesti Patsientide Esindusühing, Eesti Keskkonnaühenduste Koda, Eesti Looduskaitse Selts ja Eesti Loomakaitse Selts — tegevuse toetamiseks.

Teiseks suureks paketiks roheliste ettepanekutes on põllumajandus. “Oleme veendumusel, et ühistegevus, eriti ühistuline turundamine, on kitsa eelarve tingimustes pea ainsaks käegakatsutavaks teeks lisaraha toomiseks põllumajandusse,” ütles riigikogu roheliste fraktsiooni liige ja maaelu komisjoni aseesimees Aleksei Lotman. Ühistegevuseks ja ühistutele sobiva väiketootmise reaalseks toimimahakkamiseks soovivad rohelised investeerida ligi viis miljonit krooni.

Targemaks ühiskonnaks saamiseks pakkusid rohelised välja loodusteadustes andekatele lastele eriõppe programmi ning riikliku polaar- ja kliimauuringute programmi käivitamise.

Rohelised toetavad euro kasutuselevõttu aastal 2011 ning leiavad, et Maastrichti kriteeriumide täitmiseks ka järgmisel aastal saab riigieelarvesse vajalikke vahendeid keskkonda koormava energiakasutuse (põlevkivielektri ja fossiilsete vedelkütuste) kõrgema maksustamise arvelt.

Energia- ja kliimaagentuuri kiire ja sisuline käivitumine loob erakonna hinnangul energiatarbijatele senisest oluliselt paremad valikuvõimalused oma kodude energiaallikate muutmiseks taastuvaks ja rahakotisõbralikumaks.

Rohelised toetasid fossiilse energia aktsiisitõuse teadmises, et riik aitab kodu- ja autoomanikul teha tarku ja säästvaid valikuid. “Nii põllumajanduses kui teistes eluvaldkondades näeme aga selget vajadust alustada ausat arutelu kasutatavate tehnoloogiate üle, sest nii Eesti riigist kui rohelistest sõltumatult hakkab fossiilse energia aeg maailma majandamises läbi saama,” leiavad rohelised.