„Minu ettepanek oli see, et härrad Lahtvee ja Strandberg poleks esikümnes. Kui neid seal ei oleks, siis ma oleksin jäänud edasi erakonna liikmeks ja kandideerinud. Kuivõrd nad teatasid eile õhtul väga kindlalt, et oma kohast ei loobu, ei jäänud mul muud üle, kui ise ära minna. Ma ei taha aidata riigikokku pääseda inimestel, kellest ma lugu pidada ei saa,“ rääkis Mattiisen, kes tegutses enne poliitikasse minekut pikka aega Naiskodukaitse juhina.

Mattiisen selgitas, et talle valmistas pettumuse parteikaaslaste käitumine erakonna sisetüli käigus. „Üks erakonna liige vaidlustas üldkogu otsused kohtus ja protsess käis, kuid kolm juhatuse liiget — Mart Jüssi, Valdur Lahtvee ja Marek Strandberg — võtsid kätte ning sõlmisid ilma juhatuse teadmata kaebajaga kompromissi, et kaebajal on õigus ja erakond ongi kõik valesti teinud,“ kirjeldas ta.

„Sellise käitumisega ei saa mina kuidagi nõustuda. See on minu jaoks väga sügav, moraalne ja eetiline konflikt. Ühest küljest ei eksinud nad ühegi seaduse vastu, aga seaduse säte ja seaduse mõte on natuke erinevad ning selline käitumine oli lihtsalt autu. See on minu lahkumise peamine põhjus,“ nentis Mattiisen. „Ma ootasin, et Strandberg tõuseks püsti ja ütleks: sõbrad, ma tegin valesti, vabandan ja enam ei tee. Kuivõrd seda vabandust ei tulnud, ei saanud mina ja paljud teised niimoodi jätkata.“

Mattiisen kaalub Rahvaliidu pakkumist

Mattiiseni sõnul on Rahvaliit kutsunud teda juba oma nimekirjas kandideerima ja talle on see ettepanek meelepärane, kuid kandideerimisavaldust pole ta veel teinud. „Rahvaliitu ma astuda ei kavatse ja kui ma nende nimekirjas kandideerin, siis vaba kandidaadina. Nende ettepanek mulle meeldib, eriti sellepärast, et Tartu- ja Jõgevamaa nimekirjas on kõik kolm esinumbrit naised. Mulle pakuti kolmandat kohta,“ rääkis Mattiisen.

Kokku keeldus viimastel päevadel Roheliste nimekirjas kandideerimisest kümmekond inimest. Osa neist nimetas loobumise põhjusena parteitute nn vabade kandidaatide suurt arvu, kuid Mattiiseni kinnitusel teda see ei häirinud. „Vabad kandidaadid on täitsa hea mõte, minu puhul polnud absoluutselt asi selles,“ lausus ta.

Samas nentis Mattiisen, et Roheliste nimekirja kokkupanek jäeti viimasele momendile ja tekkis palju segadust: kõigepealt toimus sisehääletus ja siis kärajad, kus kandidaadid ennast ise järjekorda panid. „Sisehääletus oli soovitusliku iseloomuga, kuid organisatsioon peaks oma liikmete tahet ikkagi arvestama. Seda paraku ei tehtud. Kui panna inimesed ise oma koha eest võitlema, siis tekibki üks suur tohuvabohu. Väga paljud ei saanud üldse aru, mis toimub,“ tunnistas ta.