Samas pöördumises soovivad keskkonnakaitsjad juurdluse algatamist ebaseaduslikult moodustatud tiheasustusalade väljaselgitamiseks, teatas Eesti Rohelise Liikumise esindaja Liis Keerberg BNS-ile.

“EKO leiab, et nende rannaalade tiheasustamine kahjustaks pöördumatult looduslikku rannikut, jätaks arvestamata kõrgema tasandi planeeringukokkulepped, läheks vastuollu rahvusvahelisel, sealhulgas Euroopa Liidu tasandil võetud kohustuste ning valitsuse koalitsioonileppega,” põhjendasid keskkonnakaitsjad oma pöördumist.

Muu hulgas juhivad nad tähelepanu vajadusele mõelda detailselt läbi kogu Tallinna lähiümbruse asustusstruktuuri arendamise kava, kuna üha kasvav pendelränne uusasumite ja keskuse vahel on juba praegu ummistamas maanteid.

Koalitsioonileppe keskkonnaeesmärkidele viidates peab EKO ebaseaduslikult moodustatud tiheasustusalade tagantjärele seadustamist rannikualadele suunatud ehitussurve ja reeglite massilise eiramise kontekstis ebasoovitavaks pretsedendiks, mis raskendab oluliselt koalitsioonilepingus määratletud kohustuste täitmist.

Rahvusvahelisel tasandil läheb kavandatav tegevus EKO avalduse kohaselt vastuollu Läänemere-äärsete riikide kokkuleppega, mille kohaselt tuleb rannikualad loodus- ja kultuuriressursse ning puhkehuvisid kahjustada võivatest ehitistest ja infrastruktuurist hoida nii puhtana kui võimalik.

Samuti ei vasta rannaalade tiheasustamine Läänemere kaitse komisjoni (HELCOM) soovitusele, mille järgi tuleks keelata rannaaladel tegevused, mis pöördumatult muudavad loodust ja maastikku.

Juurdluse algatamise ettepaneku Keila ja Jõelähtme rannaalade planeeringute osas tingisid keskkonnainspektsiooni poolt möödunud nädalal avastatud rikkumised, kus väidetavalt olid Keila vallas Ranna ja Lahepere 1 kinnistutel tiheasustusala moodustavad detailplaneeringud kehtestatud ilma valitsuse nõusolekuta, teatasid keskkonnakaitsjad.

Keskkonnainspektsiooni õigusosakonna juhataja Antero Männik teatas BNS-ile, et inspektsioon ei pea õigeks anda hinnanguid tiheasustusala olemasolu või puudumise kohta planeeritaval või olemasoleva hoonestusega alal, tutvumata eelnevalt kõigi olemasolevate dokumentidega ja küsimata seisukohti planeeringute kooskõlastajatelt. Nimetatud toimingutega inspektsioon üldises järelevalves ka tegeleb, lisas ta.

Eesti Keskkonnaühenduste Koja liikmed on Eesti Noorte Looduskaitse Ühing, Eesti Ornitoloogiaühing, Eesti Roheline Liikumine, Eestimaa Looduse Fond, Nõmme Tee Selts, Pärandkoosluste Kaitse Ühing, Eesti Üliõpilaste Keskkonnakaitse Ühing “Sorex”, Säästva Eesti Instituut, Tartu Üliõpilaste Looduskaitsering ja Tehiskeskkonna Instituut.

Detsembris esitas Reiljan valitsusele eelnõu, millega taotleti erandkorras antavat nõusolekut ligi 500 hektarile Keila ja Jõelähtme valla rannaaladele uute tiheasustusalade loomiseks. Valitsus lükkas otsustamise edasi, soovides saada eelnõuga seonduvate ebaselgete asjaolude osas täiendavat teavet.