"Lähtudes vajadusest avada Eesti poliitika mitmekesisele ja sisulisele pädevusele ühiskonna probleemide lahendamiseks avame oma valimisnimekirja erakonnavälistele kandidaatidele, kinnitades, et nende valituks osutumisel ei hakata neid survestama erakonna distsipliinile allumiseks. Samas eeldame kandidaatide puhul valmisolekut viia ellu sisulist rohelist poliitikat," seisab EER volikogu otsuses."Lisaks uutele ja tulevikku suunatud majandamispõhimõtetele vajame ka arutlevat ning teadmistel põhinevat poliitikat," ütles roheliste esimene eestkõneleja, riigikogu liige Aleksei Lotman ja lisas, et tema meelest ei võimalda parteilise asjaajamise kombed ja harjumused teha ühiskonna jaoks parimaid valikuid.

"See on ka põhjuseks, miks otsustasime kutsuda Eestimaa Roheliste nimekirja kandideerima tuntud ja mõjukaid inimesi, kes jätkusuutlikkusest meiega sarnaselt aru saavad ning saame enda poolt lubada, et hoiame nad vabad mistahes parteilisest juhisest ja survest nende edasises otsustamises riigikogus," kommenteeris Lotman tehtud otsust.

"Inimeste kriitika parteilise asjaajamise suhtes on märgatav ning loodame, et Roheliste otsus parteilist kontrolli ning tagatubade rolli riigikogus vähendada leiab ka toetust ja kaasatulemist," ütles Roheliste volikogu juht Peep Mardiste.

Tema sõnul pole tänases olukorras võimalik valimiste eelselt muuta valmisseadust ega teha ka muid muudatusi, et 2011. aastal valitav riigikogu saaks mitmenäolisem ja isekeskis arutlevam. "Kuna valimisseaduse muutmiseks on hilja, pakuvad rohelised oma nimekirja avamist ajutise lahendusena, et saavutada mitmenäolisem ja vabam riigikogu koosseis," märkis Mardiste.

"Olen veendunud, et täna saavad Eestimaa Rohelised ukse lahti teha poliitikauuendusele ning see, et parteituid kandidaate ei hakata riigikogu fraktsioonis käsutama, on meie kindel soov," lisas ta.