“Meie sooviks on uuendada Eesti poliitilist ilmavaadet ja esimeseks sammuks sel teel said meie erakonna nimekirjas kandideerivad parteivabad kandidaadid, keda on pea pool kogu nimekirjast,” ütles erakonna esimene eestkõneleja Aleksei Lotman.

“Ametipostid ja järjekohad pole olulisemad kui võimalus välja kasvada parteilisest ühekülgsusest ning pakkuda tõepoolest valgustatud ja kaasaja vajadustele vastavat valitsemist. Selle peamiseks tunnuseks on just kaasamine moel nagu seda Rohelised on teinud,” selgitas Lotman.

Erakonna esimene eestkõneleja avaldas heameelt, et Kaarel Tarand nõustus olema roheliste ja vabade peaministrikandidaat ning lisas, et ka valimiste ajal maksab lugeda seda, mida inimesed on kirjutanud juba enne, kui nende jutt valimiskampaanias loosungiteks või paraadkõnedeks muutub.

Roheliste seitse põhjust toetada Kaarel Tarandit peaministrina:

1. Järgnevatel aastatel vajame peaministrit, kes seisab Eesti huvide eest. Sest eestimeelsus ei ole hooajaline projekt. Vajame peaministrit, kes oleks alati olnud Eesti poolt, ka siis kui sinimustvalge lipp veel keelatud oli.

2. Vajame peaministrit, kes oleks iseütlev ja isemõtlev, sõltumatu erakondlikest huvidest ja kelle elulugu on tõestanud, et ühegi võimu ajal pole ta olnud ustav meie vaenlastele.

3. Energeetiline julgeolek ja sõltumatus ning selle välja arendamine on meie järgmise kümnendi üheks prioriteediks. Vajame peaministrit, kes suudab Eesti geopoliitilist olukorda mõista ja selgitada ka meie partneritele ja liitlastele.

4. IT valdkonna ja teadmispõhisuse kõrval on üks jätkusuutlikumaid ekspordiartikleid Eesti rahvuskultuur. Vajame peaministrit, kes tunneb Eesti kultuuri, kui meie kestmajäämise alust ja kel on sel alal põhjalikud teadmised.

5. Sotsiaalsed probleemid meie väikeses riigis väärivad 2011-2014 olulisemat tähelepanu kui kunagi varem. Vajame peaministrit, kes on empaatiavõimeline sotsiaalküsimustes, sest meie jätkusuutlikkuse huvides ei ole kindlasti mitte vaesuse, hariduse ja tööhõiveprobleemide naeruvääristamine ega ka populistlik võimendamine. Vajame peaministrit, kes on oma loomuselt arvestav ka nõrgemate ühiskonna liikmetega.

6. Peaministrikandidaadid on inimesed ja inimlik on ka eksimine. Kuid täna vajab Eesti peaministrit, kes ei valeta oma rahvale näkku. See peab olema inimene, kelle minevikus pole Eesti huvidega vastuollu minevaid musti plekke. Kes on alati seisnud Eesti eest nii väljaütlemistes kui kirjasõnas, sõltumatu ärihuvidest või mõne muu huvigrupi mõjuhoobadest.

7. Meediaoskuslik valitsusejuhtimine määrab Eesti meediakuvandi välisriikide meedias. Me vajame peaministrit, kes räägib Eesti kaitsehuvidest ega vaata vaikides pealt Mistralide müüki Venemaale või Eesti vastaseid pressiavaldusi. Eesti meedia väliskommunikatsiooni võimekus on meie riiklik huvi. Me ei tohi kunagi vaid omaette torisedes kuulata meie kohta levitatavat idakaartest tulevat laimu.