Lahtvee sõnul on Mäetaguse vald andnud erafirmale VKG-le korralduse viia läbi keskkonnamõjude hindamine ja ehitustegevuseks kaevanduse alal ettevõttel luba ei ole, kirjutab ajaleht Pealinn. Ojamaa kaevanduse tootmiskompleksi uus keskkonnamõju hindamine peaks valmima maikuuks.

2003. aastal keskkonnaministeeriumi poolt Eesti suuruselt kolmandale allmaakaevandusele välja antud kaeveluba ei laiene maapealsele ehitamisele. VKG lubas oma algses tegevuskavas, et kaevandama hakatakse keskkonnasõbralikult — maa alt, Viru kaevanduse kaudu, tehnorajatisi maa peale ei ehitata ning maa peale tulevad välja ainult tuulutusaugud ja pumpamiskohad, ütles Lahtvee. „Ojamaa kaevanduse keskkonnamõjude hindamise programmi kureerib ja juhib järelevaatajana Ida-Viru keskkonnateenistus, mida juhib Jaak Jürgenson, kes oli kaua aega VKG keskkonnajuht. Kas sellepärast ei tehtagi järelevalvet korralikult, kas seepärast lubataksegi ettevõttel seadust rikkuda, et kits on kärneriks?“

Sel aastal tahab VKG avada Ojamaal, Ratva ja Kiikla küla lähistel 1694,21-hektarilise kaevanduse, mille põlevkivivaru on ligi 60 miljonit tonni. VKG Kaevandused OÜ juhatuse liige Margus Kottise on meedias kinnitanud, et maapealseid lisarajatisi on vaja selleks, et mitte sõltuda Eesti Energiast, kelle tütarettevõttega Eesti Põlevkivi kuni käesoleva aasta alguseni koostööd tehti. Ojamaa põlevkivi kasutab VKG eelmise aasta lõpul valminud õlitehases.