"Telefoni teel taksot saada oli võimatu. Liinid olid umbes ja taksod kõik hõivatud. Ühistranspordiga ei olnud samuti suurt lootust koju jõuda - need olid massiliselt täis pakitud," rääkis üks kontserdilt koju sõita tahtnud mees Delfile.

Et telefonitsi takso leidmine võimatuks osutus, asus ta püüdma linnas sõitvaid taksosid. Esimesena peatus Sõbratakso. "Taksosse istudes teatas taksojuht kohe, et sõit läheb maksma ei rohkem ega vähem, kui 20 eurot. Isegi Tallink taksoga ei lähe nii palju," imestas kontserdikülastaja.

Peatselt saadi peatuma ka teine takso - sedapuhku vähemtuntud firma oma. "Arvatavasti FIE. Silte ega numbreid ei näinud, katusel oli ainult takso märk. Ka seekord öeldi sõidu maksumuseks täpselt 20 eurot. Loobusin ka sellest pakkumisest ning asusin otsima mõnd Tallink või Tulika taksot. Uskusin, et need vaevalt mustalt sõidavad."

Mõne aja möödudes õnnestus peatada Tulika takso sõiduk. "Küsisin, et palju sõit Männikule maksma läheb, nagu ikka enne sõidu alustamist kombeks. Seekord lubas taksojuht mind kümne euroga koju sõidutada," rääkis mees. "Kuna mul sularaha ei olnud, küsisin taksojuhilt, kas kaardiga maksta ka saab." Selle peale vastas taksojuht, et kaardimakseid tema ei aktsepteeri ja tegi ettepaneku mõne sularahaautomaadi juurest läbi sõita.

Ka taksomeetrit käima ei pandud, huvitaval kombel oli tagurpidi pööratud ka taksojuhi kaart, millel tavapäraselt seisab taksojuhi nimi ja takso number.

Tulika takso juhataja suhtub mustalt sõidutamisse rahulikult

"Kui taksomeetrit käima ei panda ja kliendile sõidu lõpus kviitungit ei esitata, ei ole klient kohustatud taksojuhile ka maksma," räägib Rebane Delfile. Mustalt kliente sõidutavate taksojuhtidega Rebase sõnul tavapäraselt probleeme pole.

"Kuna taksojuhtide maksekoormus Tulika takso ees ei sõltu sellest, kui palju nad ise teenivad, puudub neil otsene vajadus kliente mustalt sõidutada," selgitab Rebane. Tulika takso juhataja sõnul on taksojuhid füüsilisest isikust ettevõtjad ning klientidelt saadud tulu läheb ilma taksofirma vaheltlõikamiseta taksojuhi enda tasku. "Seega taksojuhid kliente mustalt sõidutades taksofirmalt ei varasta," kinnitab Rebane.

Taksofirma eeskirju eirates kliente mustalt sõidutavat taksojuhti ootab ees siiski tõsine jutuajamine. Korduva rikkumise korral võib sellest sõltuda lepingu jätkamine. "Korduvaid juhtumeid aga tavaliselt ette ei tule. Üldiselt saavad taksojuhid esimese korraga aru, et kliente mustalt sõidutada ei ole mõistlik," sõnab Rebane lõpetuseks.