„Süstlavahetusteenust kasutab päevas ligikaudu 15 inimest, kuid samas on programmiga 2016. aastal esimesel poolel kogutud ja utiliseeritud kokku 71 193 kasutatud süstalt. Seega ei ole süstlavahetuse tõttu piirkonnas täiendavalt liikuvate narkomaanide arv kuigi suur, kuid teenusest saadav kasu väga märkimisväärne. Tuleb arvestada, et iga kokku kogumata jääv süstal kujutab endast potentsiaalselt ohtu inimeste tervisele,“ seisab kohtu määruses.

Turvalisuse teemal tõi kohus välja, et MTÜ AIDSi Tugikeskuse töötajad kontrollivad kõigi süstlavahetuse klientide käitumist ning korrarikkumiste puhul kutsutakse viivitamata välja politsei. Samuti on kavas paigaldada Paldiski mnt 36a maja juurde turvakaamerad ja tõkestada vahetute naabrite hoovidesse pääsemine.

Kohus on tutvunud nii linnavalitsuse otsuse põhjenduste kui ka linnaosavalitsuse poolt süstlavahetuspunktile alternatiivset asukohta nõudnud petitsioonile antud avalike vastustega, kus on muu hulgas selgitatud, milliseid alternatiive on Paldiski mnt 36a ruumide kõrval kaalutud ja miks olid need vähem sobivad.

“Ringkonnakohtu hinnangul ei ole esitatud materjalide põhjal alust järeldada, et vaidlusalune korraldus oleks ilmsete kaalutlusvigadega,“ seisab määruses.

Kohus on arvestanud ka asjaoluga, et seni Erika tn 5a asukohaga seoses registreeritud korrarikkumised on tulenenud pigem konkreetse piirkonna eripärast - punkti asumisest kortermajas ja eluhoonete sisehoovis, mida Paldiski mnt 36a asukoha puhul ei esine.

Põhja-Tallinna linnaosavanema sõnul analüüsib linnaosa esmalt tekkinud õiguslikku olukorda ja otsustab siis edasised sammud. Jooksvalt minnakse edasi elanike turvalisuse tagamisega.

“Olen palunud linnaosa linnamajanduse osakonna spetsialistidel suhelda vahetute naabritega, et saada nõusolek nende hoovide turvalisemaks muutmiseks piirdeaedade ja väravate paigaldamiseks. Samuti peame olukorda arutama nii AIDS-i tugikeskuse kui ka Tervise Arengu Instituudiga, et otsustada, kuidas edasi minna. Süstlavahetusteenus tegutseb nii kaua linnaosavalitsuse ruumides,” ütles Kaljulaid.

Ringkonnakohtu määruse peale edasi kaevata ei saa.