Mastaabilt SHL-i juhtumiga enam-vähem sarnased vargusjuhud Saaremaal jäävad enam kui kümne aasta tagusesse aega. Ehkki mõlemal juhul mõistis kohus varastatud summad süüdlaselt välja, ei ole nende kättesaamine eriti edenenud, kirjutab
.

2000. aastal avastas Torgu valla raamatupidamist revideerinud maksuamet, et kadunud on umbes 200 000 krooni. Hilisem täiendav kontrollimine tõi välja, et raamatupidaja oli n-ö vasakule pannud koguni 400 000 krooni. Naine töötas Torgu vallas kokku viis aastat. Varem oli ta sunnitud finantsrikkumiste pärast ametist lahkuma Saare maavalitsusest.

Oktoobris 2002 mõistis toonane Saare maakohus endise raamatupidaja Ellen Ranna süüdi ametiseisundi kuritarvitamise teel toime pandud riisumises.

Karistuseks määrati naisele kaks aastat tingimisi vangistust kaheaastase katseajaga. Samuti mõisteti talt Torgu valla kasuks välja kogu riisutud summa. “Vaikselt ikka tiksub,” ütles Torgu vallavolikogu esimees Mihkel Undrest, lisades, et väljamõistetud sadadest tuhandetest laekub valla kontole igas kuus väike summa. Paraku on igakuine laekumine siiski nii väike, et vald kogu raha tagasi ei saa.

Veel halvemini on läinud kunagisel Saaremaa piirivalvepiirkonnal, kellelt raamatupidaja Evi Trall varastas koos piirivalvurina töötanud abikaasa Suleviga ja raamatupidajast kolleegiga üle 700 000 krooni. Vargus avastati 1998. aasta kevadel revisjoni käigus. Riisujad olid endale jätnud üürirahana laekunud summad.

Politseiameti pressiesindaja Urmo Kohv ütles, et riisujatelt mõisteti 1999. aastal kohtu otsusega välja summa, mis on tänases vääringus 27 625 eurot. “See summa mõisteti kohtuotsuse alusel välja ja see on tänaseni tasumata,” sõnas Kohv.

Eelmisel nädalal selgus, et õpetajaid koondava ametiühinguorganisatsiooni, Saaremaa haridustöötajate liidu raamatupidaja kõrvaldas raha suurusjärgus 32 000 eurot. Liidu juhatus otsustas varguse esialgu oma teada hoida ja siseringis klaarida, sest raamatupidaja Tiiu Randma olla lubanud raha novembriks tagastada.

Kui suur tõenäosus SHL-il raha tagasi saada on, haridustöötajate liidu juht Signe Ratas eelmisel nädalal ennustada ei tahtnud. Siiski mainis ta, et kui ta peaks raha tagasi saamise garantiiks pea pakule panema, siis ei oleks mingi üllatus, kui ta oma peast ilma jääks.