"Meile räägiti ka, et see elektri vabaturg on jõle mõnus asi, aga tegelikult on see täheldanud ettevõtetele konkurentsivõime halvenemist arvestataval määral, kui nende jaoks on elektri hind tõusnud 30-40 protsenti. Tegelikult on isegi soojal ja kuumal ajal sellel nn energiabörsil hind ikka põrgulikult kallis," tõi majanduskomisjoni liige Delfi küsimustele vastates näite. "Väga keeruline on aru saada, kus on tõde, kus on vale, aga tegelikult on päris kurb see olukord."

Leiva hinna tõstmine jääb samas aga Riisalule arusaamatuks: "Leiva hinda tahetakse tõsta selle pärast, et kuskil poolteist-kaks krooni on maailmaturul vilja hind tõusnud. Vilja hind ei saa mõjutada täna leiva hinda, kui keegi räägib, et vilja hind tõuseb kümme korda. See ei tähenda seda, et me täna peaks Eestis leiva hinna üles ajama."

"Minu jaoks on praktiline tähendus ikkagi see, et praegu proovitakse hinnatõusud ära teha, leides erinevaid põhjuseid, et kui me euroalas oleme, siis saab rahulikult elada. Euroalasse minekul kindlasti tarbimine väheneb, sest inimesed kangestuvad, harjumine uue rahaga võtab aega. Läbi selle hinnatõusu programmeeritakse praegu majandusedu paika. See on nõme. Üsna kohutav. Isegi kui on vaja tõsta, siis tõsta,aga praegu minu arusaamist mööda toimub mingisugune inimeste psühholoogiline töötlemine, et sul tuju ikka võimalikult paha oleks. See ei ole ka õige," oli ta nördinud.

Samas on teisalt jälle ettevõtjatel õigus hindu tõsta, sest valitsuskoalitsiooni heakskiidul on langetatud riigikogus rida otsusesid, millega on energiakandjate hinnad tõusnud. "Aktsiisipoliitika pahatihti ei arvesta riigi tegelikku majandusseisu ja inimeste tegelikku tarbimisvõimet ja summa summarum edu sellest ei teki, tarbimine väheneb või muutub illegaalseks," tõdes Riisalu.

"Täna pole siin enam kellelgi hea elada, täna pole siin ka kapitalistil hea elada sellel lihtsal põhjusel, et ega maksude maksmine kerge ei ole sel lihtsal põhjusel, et tarbimine on vähenenud ja inimesed on ära hirmutatud. Peaksime rohkem analüüsima, aga seda meil reeglina ei taheta teha, sest analüüs on üks tänamatu asi ja tulemus ei ole alati garanteeritud. Kõigepealt lööme pika latiga kõik pikali ja siis vaatame, kes üles tõuseb," oli ta pahane.