Ametiühingute keskliidu väitel tallab valitsus Henn Pärna kinnitamisega riiklikuks lepitajaks jalge alla sotsiaalpartnerluse hea tava. Ametiühingute keskliit ja Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsioon TALO soovisid riikliku lepitajana näha TALO esimeest Ago Tuulingut.

“See pole uudis ega üllatus, et valitsus täidab nn aumeeste kokkuleppeid oma suva järgi ja tegutseb tööandjate huvides,” tõdes Taliga. “Esmakordne on aga see, et tööandjate pahauskset käitumist toetades laseb valitsus põhja ametiühingute ja tööandjate kahepoolsed läbirääkimised.”

Riiklik lepitaja on ainuisikuline institutsioon, kelle ülesandeks on viia läbi streigiõiguse tekkimise eelduseks olev kohustuslik lepitusmenetlus kollektiivse töötüli poolte vahel. Riikliku lepitaja nimetab ametisse valitsus sotsiaalministeeriumi, tööandjate ja töötajate keskliitude ühise kokkuleppe alusel kolmeks aastaks.

Osapoolte vahel sõlmitud kokkuleppe kohaselt esitatakse riikliku lepitaja kandidaat iga kord pärast kolmeaastase tööperioodi lõppemist korda mööda tööandjate ja ametiühingu keskliitude poolt. Kokkulepe on käsitletav ühise kokkuleppena.

Hetkel on töötajate keskliitude ehk TALO kord nimetada riikliku lepitaja kandidaat. TALO on esitanud lepitaja kandidaadiks Henn Pärna. ETTK on toetanud TALO esitatud kandidaati, mis tähendab, et Henn Pärna kandidatuuri poolt on 2/3 sotsiaalpartneritest.

Henn Pärn täidab seda ametit ka praegu, tema ametiaeg lõpeb 10. detsembril 2009.