Eelnõu vastuvõtmisele järgnes riigikogu saalis aplaus.

Eelnõu arutelul ütles riigikogu liige Marko Mihkelson, et see on poliitiline avaldus ja sellega avaldatakse eelkõige moraalset tänu nendele, kes võitlesid okupatsiooni aastatel Eesti riigi taastamise nimel.

„Me ei pööra tähelepanu mitte üksikutele isikutele või gruppidele ja me ei moodusta mingeid nimekirju, vaid, me avaldame tunnustust kõigile nendele kodanikele, kes okupatsiooniaastatel tegutsesid ühel või teisel viisil Eesti riigi huvides,“ kõneles Mihkelson.

Riigikogu mõistis oma tänase avaldusega hukka Nõukogude Liidu ja natsionaalsotsialistliku Saksamaa repressiivse poliitika ning nende isikute tegevuse, kes nimetatud režiimide teenistuses on toime pannud inimsusevastaseid kuritegusid, sõltumata nende kodakondsusest ja kuritegude toimepaneku kohast.

„Eesti iseseisvuse nimel tegutsemise tunnustamine on ühtlasi juhiseks tulevastele põlvedele,“ ütles Urmas Reinsalu.

Reinsalu sõnul on avalduse eesmärk tasuda auvõlg nende ees, kes ei kaotanud usku ja astusid tegelikke samme Eesti riigi taasatmiseks.

„Riigikogu langetab Eesti rahva nimel, teie ees oma pead,“ ütles Reinsalu.

Kui Mihkelsoni sõnul on see avaldus väga õiglane, siis Aivar Riisalule tundus, et avaldus on liiga üldsõnaline ja oleks võinud olla palju julgem.

Mitmed riigikogu liikmed esitasid ettekandjatele küsimuse, keda täpselt mõeldakse nende kodanike all, keda avaldusega tunnustatakse.

Aadu Musta sõnul ei ole vaja neid inimesi mitte ainult sõnades tunnustada, vaid nad kannatavad puudust mitmes igapäevaelu valdkonnast.

Riigikogu avaldus

Tunnustuse avaldamine Eesti kodanikele

Võttes aluseks Eesti Vabariigi põhiseaduse ja lähtudes sellest, et tulenevalt rahvusvahelisest õigusest ei katkenud Teises maailmasõjas okupeeritud Eesti Vabariigi õiguslik järjepidevus,

avaldab Riigikogu tunnustust Eesti Vabariigi kodanikele, kes tegutsesid Nõukogude Liidu või natsionaalsotsialistliku Saksamaa okupatsiooni aastatel Eesti Vabariigi de facto taastamise nimel.

Riigikogu mõistab hukka Nõukogude Liidu ja natsionaalsotsialistliku Saksamaa repressiivse poliitika ning nende isikute tegevuse, kes nimetatud režiimide teenistuses on toime pannud inimsusevastaseid kuritegusid, sõltumata nende kodakondsusest ja kuritegude toimepaneku kohast.