“Kõrvutades heategevusega, tuleb välja Eesti riigi suur vastuolu. Selles kontekstis on ebaloogiline mõista suuri lahkumishüvitisi,” ütleb rahandusminister ja haigekassa nõukogu liige Aivar Sõerd SL Õhtulehele ETV heategevussaate “Jõulutunnel” kohta, millega koguti vähiliidule üle 2,4 miljoni krooni.

Korjandusega saadud summa kahvatub riigiametnikele makstavate hüvitiste kõrval. Näiteks lahkus Eesti Panga juht Vahur Kraft ametist 1,16miljonilise lahkumishüvitisega, Eesti Energia juht Gunnar Okk 700 000 ning sama firma juhatuse liige Marko Allikson 500 000 krooniga. Riigi Kinnisvara juhid Heino Viik ja Taivo Kendla said aga riigilt lahkumiskingiks 540 000 krooni.

“Minu seisukoht on: kas vältida hüvitisi või neid vähendada. Ise saan selleks nii palju ära teha, et uus seadus on justiitsministeeriumis väljatöötamisel ning rahandusministeerium tahab selle juures kindlasti sõna sekka öelda,” räägib Sõerd. Riigiametnike hiigelsuured lahkumishüvitised on tema sõnul justkui riigipoolne heategevus.

“Siin võib tõesti küsida: miks me rahvalt raha küsime, kui haigekassa eelarvest peaks see olema kaetud?” lausub haigekassa nõukogu liige Harri Taliga “Jõulutunneli” saate kohta.

“Kui mõni mees saab 135 000 krooni selle eest, et läheb ühest haiglast teise, siis see ei ole ehk aus. Me ju teame keskmist palka,” kõrvutab Taliga annetussummat Lääne-Tallinna keskhaigla juhataja Peep Põdderi lahkumishüvitisega.

Jõgeva haigla peaarstiks siirdunud Põdder peab seda väiklaseks: “Tippjuhid peavadki palju (raha) saama. Mina näiteks suudan sanitarina töötada, aga kas sanitar suudaks haiglajuhi tööd teha?”

“Jõulutunneli” saadet ei pea peaarst tähtsaks mitte niivõrd rahakogumise poolest. “Haigekassa eelarvest moodustab see raha väga pisikese summa. Siin on küsimus heategevuses. See ühendab inimesi.”

“Jõulutunneli” saate produtsent Ene-Maris Tali tunnistab, et 2,4 miljonit krooni annetusraha on üle ootuste suur summa. Heategevussaade läks paljudele hinge. Näiteks esmaspäeval helistati Talile Viljandist Jaani kogudusest, kus pühapäevasel jumalateenistusel koguti vähihaigetele 1000 krooni. Too summa pannakse teele lisaannetusena.