Septembri alguses ülikooli astunud tudeng rääkis Delfile, et kuigi tema ema on hetkel töötu ja nende ainus regulaarne sissetulek on toitjakaotuspension, ei kvalifitseeru ta saamaks vajaduspõhist õppetoetust, mis on ühtlasi ainus toetus, sellest õppeaastast tudengitele hakatakse.

"Kuidas ma ei saa ühtegi toetust, kui ma ei käi tööl, õpin täiskoormusega, mu isa on surnud, mu ema ei käi tööl, õpib kutsekoolis ja uue kutseharidusseaduse alusel ei saa ta õppimise ajal enam ka tööturaha," oli tudeng üllatunud.

Seega on leibkonna ainus kindel igakuine sissetulek 134-eurone isa surma tõttu makstav toitjakaotuspension. Seadus näeb ette vajaduspõhise toetuse määramist siis, kui leibkonna sissetulek on alla 280 euro.

Tudeng proovis riigiportaali kaudu vajaduspõhist õppetoetust taotleda, kuid portaal teatas, et pere sissetulek ületab seadusega lubatud piiri.

Haridusministeeriumist öeldi, et info vajaduspõhiste toetuste määramiseks võeti 2012. aasta tuludeklaratsioonidest. Tudengi sõnul käisid nii tema kui ta ema 2012. aastal mõlemad veel tööl, mistõttu on nad riigi silmis praegugi piisavalt jõukad.

Pikemat artiklit näljapajukil elavast tudengist ja tema õppurist emast loe homme Eesti Päevalehes!