Esimest korda kinkis valitsus Tartule Ropka tööstuspargi rajamiseks aadressil Turu 48 laiuva 46 hektari suuruse maatüki 2005. aasta veebruaris. 28 hektarit maast anti Tartule sotsiaalmaana ja 18 hektarit ärimaana, kirjutab Eesti Päevaleht.

Toonast maapoliitikat arvestades oli tegemist pretsedendiga, sest linnapiirkonnas polnud riik ärimaad ühele omavalitsusele nii suures ulatuses rahata andnud. Läinud neljapäeval otsustas valitsus Ropka tööstuspargis ärimaa osakaalu suurendada, kinkides Tartule veel üle 12 hektari ärimaad.

2005. aasta veebruaris langetas maakinkimisotsuse Juhan Partsi juhitud valitsus. Praegune majandus- ja kommunikatsiooniminister Parts möönab, et valitsuse suva maid munitsipaliseerida on arusaamatu — Ropka tööstuspargile maa andmine pidi saama pretsedendiks, mille alusel teistelegi tööstusparkidele maad anda või müüa.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas ütleb, et viimastel aastatel on linn vähemalt kolmel korral saanud tööstuspargi rajamiseks küsitud maa suhtes eitava vastuse. Aas arvab, et riigi poliitika maade munitsipaliseerimisel on kõike muud kui läbipaistev ja loogiline.

Ka Valga linnapea Ivar Unt ütles, et linnal pole hoolimata korduvatest küsimistest õnnestunud riigilt Väike-Laatsi tööstuspargi rajamiseks maad saada. Vaid juhul kui Valga saaks tööstuspargile raha euroliidult, annaks riik omaosaluse tagamiseks vajaliku maa tasuta. Riigi liigset suva maa munitsipaliseerimisel on kritiseerinud ka riigikontroll.

Juhan Partsi sõnul tõstatas ta viimasel valitsuse istungil tööstusparkide maa teema ja “peatselt peaks valitsuse poliitika olema selgem”.

Kingitustest ei tasu omavalitsusjuhtidel siiski unistada, sest kehtiv maareformiseadus kohustab omavalitsusi riigilt haldusüksuse arenguks mõeldud ärimaad ostma.

Riigikontrolli peakontrolöri Tarmo Olgo sõnul näevad praegu kehtivad õigusaktid ette, et kohalike omavalitsuste ülesannetega otseselt mitte seotud maa andmise või sellest keeldumise otsuse teeb igal üksikul juhul valitsus.

“Õigusaktid ei kirjuta valitsusele ette ühtegi juhist, millest valitsus peaks sellelaadse otsuse tegemisel lähtuma. Eeltoodust tulenevalt puudub valitsusel ka kohustus kohelda omavalitsusi võrdselt,” selgitas Olgo.

Veel suve alguses soovitas riigikontroll valitsusel kehtestada ühtsed ja selged põhimõtted, et välistada omavalitsuste ebavõrdne kohtlemine. Viimastel kuudel on Olgo sõnul võetud seisukoht, et omavalitsuste ülesanne pole tegeleda elamuarenduse, tootmisparkide rajamise ja äritegevusega.