Neljapäeval nimetas valitsus järgmiseks viieks aastaks keskkonnaministeeriumi kantsleriks ministeeriumi endise abiministri Rita Annuse. Kõrgemate riigiametnike ametisse nimetamisel peab kandidaadile hinnangu andma ka riigisekretär, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Teisipäeval valitusele esitatud hinnangus viitas riigisekretär Heiki Loot, et Annuse ametisse nimetamisega langetab valitsus ohtliku pretsedendi.

“Senise abiministri kantsleriks nimetamine võib aga avada tee praktikale, kus hakkab toimuma apoliitilise kantsleri ametikoha “poliitiline hõivamine”,” seisab Loodi kirjutatud arvamuses. Loot meenutas ministritele, et vabariigi valitsuse seaduse kohaselt on abiminister poliitiline ametnik, kantsler seevastu on apoliitiline ametnik.

Rita Annus kinnitas riigisekretäriga toimunud vestluse käigus, et ta suudab ministeeriumi administratiivse juhi ametis jääda erapooletuks ja neutraalseks.

Annus sai reformierakondlase Jaanus Tamkivi abiministriks mullu 14. juunil ja kuulub selle aasta 1. jaanuari 2008 seisuga Reformierakonda.

Avaliku teenistuse eetikakoodeksi autori Ivar Tallo meelest on väheusutav, et poliitikust saab üleöö neutraalne ametnik.