Kolme nädala eest lõpetas riigikontroll audititoimingud, mille käigus sisestati SEB Pangas säilinud toimikute asjakohane materjal ühtsesse elektroonilisse andmebaasi, mis võimaldab luua terviklikuma pildi ja analüüsida kogutud materjali. Andmebaasi põhjal saab võrrelda VEB-registri andmeid hoiustajate andmetega.

Ekslik arusaam, nagu oleks riigikontroll SEB Panga arhiivi toimikutega tutvunud alles kolme nädala eest, võis tekkida eelmisel nädalal põhiseaduskomisjonis toimunud arutelu ajal. Riigikontrolli esindaja selgitused võisid arutelu ajal suuliste ütluste ning kirjalike materjalide läbisegi käsitlemise tõttu puudutada küsija ja vastaja silmis erinevaid asju.

Riigikontroll teavitas juba eelmise aasta veebruaris avalikkust kavatsusest tutvuda SEB Panga arhiivis säilitatavate materjalidega ning pöördus sellise palvega SEB Panga poole. SEB Pank osutas riigikontrolli audiitoritele kõigiti kaasabi arhiivis säilinud materjalidega tutvumisel. Riigikontrollil puudub teave, et keegi kavatsenuks neid materjale hävitada, samuti pole riigikontrollile väidetud, et need materjalid pole säilinud.

Riigikontroll rõhutab ka, et tegu pole VEB-fondi toimikutega, vaid materjalidega, mis pärit VEB-fondi loomise eelsest ajast ning mis käsitlevad kahe panga – Põhja-Eesti Aktsiapanga ja UBB (Balti Ühispank) – tegevust. Nimetatud materjalid on algteave, mis aitab taastada pankade raha liikumist alates 1992. aasta algusest kuni VEB-fondi moodustamiseni 1993. aastal.

Riigikontrolli auditi eesmärk on hinnata, kas NSV Liidu Välismajanduspangas külmutatud Eesti pankade kontode probleemi lahendamiseks vastu võetud riigikogu 20.01.1993. aasta otsus täideti. Täpsemalt selgitatakse auditiga välja, kas Riiklik VEB Fond moodustati ja kas seda hallati viisil, nagu riigikogu otsus ette nägi, ning kas VEB-fondi registrit peeti kehtinud korra kohaselt.

Samuti soovib riigikontroll välja selgitada, kas avalikkusele on esitatud kõik teadaolevad asjaolud, mis puudutavad Eesti Pangas 1995. aastal koostatud valeandmetega kirja ja äriühingu TSL International nõuete soetamist ning lunastamist.

Riigikontrolli audit ei sõltu ajaliselt ega sisuliselt riigikogu moodustatud uurimiskomisjoni tööst, mille eesmärk on välja selgitada VEB-fondi koondatud nõuete menetlemise ja rahuldamise asjaolud. Riigikontroll ja riigikogu vastav komisjon teevad koostööd, kuid kumbki tegutseb ja raporteerib iseseisvalt.

Esialgse kava kohaselt valmib audit käesoleva aasta juunis.