Riigikontrolli hinnangul on Eesti Kontsert Peterburi Jaani kiriku renoveerimise rahastamisel rikkunud riigieelarve ja riigihanke seadusi. Riigikontroll on seisukohal, et ehitusettevõttega töövõtulepingut sõlmides rikkus Eesti Kontsert riigieelarve seadust, kuna eelseisvate eelarveaastate arvel sõlmitud lepingu maksumus oli üle 50 protsendi 2008. aasta eelarves investeeringuteks ette nähtud summast ja puudus valitsuse luba määra ületamise kohta. Et töövõtuleping sisaldas finantseerimiskulu, rikuti ka riigieelarve seadust, mis keelab riigiasutustel laenu võtta, kirjutab Äripäev.

Kiriku esimene etapp ehitati riigieelarve rahast, teise etapi jaoks eelarves raha polnud ning rahastamiseks tehti skeem, kus Eesti Kontsert, Facio Ehitus ja DnB NORD Pank koos LHV Pangaga sõlmisid nõude loovutamise lepingu. Selle järgi loovutas ehitusettevõte ehituse teisest etapist tulenevad rahalised nõuded Eesti Kontserdi vastu 60 miljoni krooni ulatuses pankadele. Eesti Kontsert kohustus pankadele maksma 60 miljonit krooni ning lisaks 20 miljonit krooni intressidena. Riigikontrolli hinnangul on sellega võetud riigile kuni 20 miljoni krooni ulatuses lisakohustusi. "Rahandusministeeriumi teatel oleks riik saanud pankadest laenu intressiga 4,2%, Eesti Kontserdi ja pankade vahel kokku lepitud 9,5% asemel," täpsustas audit.

Jaani kiriku ehituse projekti veab lõpuni Eesti Kontserdi endine juht Aivar Mäe, kelle arvates on auditi tegemisel aetud näpuga järge, kuid reaalne elu on teistsugune. Eriti teistsugune on see Venemaal. Tema sõnul ei saa võrrelda omavahel Venemaa ja Eesti ehitusturgu ning seadusi. "Kui me oleksime ehituse pooleli jätnud, oleksime rohkem kaotanud kui need 20 miljonit. Laenu võtmine oli kõige õigem käik, mis olemas oli, ning kas praegune kaotus pikemas perspektiivis ongi kaotus? Võib-olla on see hoopis võit," soovitas ta asju üldisemalt vaadata.

Audit heidab Eesti Kontserdile ka ette, et ehitajalt ei ole välja nõutud 3,54 miljonit krooni leppetrahvi ehituse esimese etapi tähtaja ületamise eest. "See on meie jaoks täielik uudis," imestas kirikut ehitava Facio Ehituse nõukogu esimees Toomas Tromp. Tema sõnul on kõik tööd lõpetatud õigeks ajaks ning ka kõik aktid on õigel ajal allkirjastatud. Mäe selgitusel ei nõuta ehitajalt trahvi, sest vahepeal seisis ehitus Venemaa bürokraatia tõttu ning ehitaja ei ole selles süüdi.